• Ekologija
  • 27.04.2018. 20:00

Slučajno otkriven enzim rešenje za uništavanje plastike?

Više od osam miliona tona plastike završi u okeanima svake godine, a time se povećava zabrinutost za zdravlje i životnu sredinu.

Foto: Pixabay / tkremmel
  • 566
  • 28
  • 0

Enzim koji uništava plastiku, slučajno su otkrili američki i britanski naučnici, nakon što su Japanci otkrili bakteriju ideonella sakaiensis. Oni su je dodatno istražili i tako, možda, pronašli pomoć za rešenje globalnog problema te vrste zagađenje. Pomenuta bakterija se hrani jednom vrstom plastike, koja se koristi za proizvodnju flaša.

"Japanski naučnici veruju da bi ta bakterija mogla lako da se razmnožava u centrima za reciklažu, ali su britanski i američki naučnici daljim istraživanjem bakterije izvukli jedan njen enzim, koji je bez znanja naučnika mutirao, postajući opasniji za plastiku od same bakterije", prenosi prenosi National Geographic Srbija.

Više od osam miliona tona plastike završi u okeanima svake godine, a time se povećava zabrinutost za zdravlje i životnu sredinu. Uprkos reciklaži, veliki deo plastike može da opstane stotinama godina, a naučnici zbog toga pronalaze načine kako da se plastika najbolje uništi, pa će ovo istraživanje biti nastvaljeno i dalje.


Izvori

National Geographic Srbija


Tagovi

Ekologija Zaštita životne sredine Okeani Japan Ideonella sakaiensis Bakterija Enzim


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.