Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 17.06.2022. 19:00

Smanjena upotreba pesticida u EU?

Objavljeni su ažurirani podaci koji pokazuju značajan napredak, ali tempo treba ubrzati, poručuju u EK.

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 51
  • 5
  • 0

Evropska komisija je objavila ažurirane podatke u vezi s ciljevima smanjenja pesticida u sklopu strategije Od njive do trpeze za period od 2011. do 2020. godine, a za koje se smatra da izazivaju zagađenje životne sredine, zemlje, vode, vazduha, dovode do gubitka biodiverziteta i imaju negativan uticaj na zdravlje ljudi i životinja.

Dva su cilja koja treba postići: smanjenje upotrebe i rizika i smanjenje upotrebe opasnih pesticida. Korišćenje hemijskih sredstava i rizici povezani s njima pokazali su smanjenje od 14 odsto u odnosu na period 2015. do 2017. godine i jedan odsto u odnosu na 2020.

Ostvaren napredak u smanjenju upotrebe i rizika (Izvor: EK)

Podaci pokazuju da se opasni pesticidi koriste manje za devet odsto u odnosu na 2019. godinu, odnosno za 26 odsto u odnosu na početni period.

Navodi se da je potrebno ubrzati tempo, a EK je fokusirana na smanjenje ukupne upotrebe i rizika za 50 odsto do 2030. godine. Neophodno je da države članice urade više po ovom pitanju. Na veću aktivnost pozivaju naučnici i stanovništvo.

Smanjena upotreba opasnih pesticida (Izvor: EK)

Prema podacima, upotreba niskorizičnih i alternativnih bioloških preparata još uvek je na niskom nivou. Tome najviše doprinose neinformisanost stanovništva i visoke cene takvih preparata u prodaji.

U zemljama EU 2020. prodato 346.000 tona pesticida - kojih najviše?

Evropksa komisija je najavila da će uskoro biti usvojena nova pravila o održivoj upotrebi ovih sredstava. Na taj će način pomoći državama članicama EU da postignu ciljeve koji su zacrtani u strategiji.


Tagovi

Evropska Komisija Pesticidi Upotreba pesticida Rizik od pesticida Smanjenje pesticida


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.