Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javna higijena
  • 28.10.2022. 13:00

Smrdibube: Letos na bilju sad u kući, kako ih se otarasiti?

Radi se o vrlo polifagnoj štetočini koja napada gotovo sve kulture i pričinjava ogromnu štetu utičući na smanjenje prinosa.

Foto: Maja Celing Celić
  • 867
  • 65
  • 0

Insekt, u narodu poznat kao smrdibuba, ranije nije bio prisutan kao štetočina na bilju, kad je njegova populacija bila znatno manja. Nekada se verovalo da kad ulazi u kuću donosi novac i sreću. Reč je o braon mramorastoj stenici, kod nas poznatoj i kao smrdljivi martin, Helyomorpha halys. Aktivira se pojavom toplijih dana i prisutan je na bilju, a nastupanjem hladnijih dana u jesen ne podnosi hladnoću, pa se krije i traži mesto za prezimljavanje.

Iz tog razloga ga u ovom periodu sve češće srećemo u stambenim prostorijama, jer u toku zime štitaste stenice prelaze u stanje hibernacije.

Pričinjava ogromnu štetu

Vodi poreklo iz Azije, na američkom kontinentu je prisutan od ’90-tih, a na tlu Evrope je od 2000. godine. Radi se o vrlo polifagnoj štetočini koja napada gotovo sve kulture i pričinjava ogromnu štetu utičući na smanjenje prinosa.

Napada voćarske, povrtarske pa i ratarske kulture. Početkom leta njeno prisustvo je bilo izraženo na uljanoj repici. Nakon žetve te kulture, mramorasta stenica masovno prelazi na druge poput soje, kukuruza, te na povrtarske.

Najveću štetu je pričinila na paradajzu (Depositphotos/gutaper)

Najveću štetu je napravila na paradajzu, tako da mnogi koji su ga znali brati dugo u jeseni bez mraza, to ove godine nisu bili u mogućnosti zbog najezde štetočine. Osim paradajza napad je uočen i na boraniji, paprici, patlidžanu, krastavcu, pasulju pa na trešnji, višnji, jabuci, kruškama, malinama, leski, breskvama, nektarinama i drugo. Hrane se biljnim sokom, imago isisava najčešće plod, a list larve pri piljenju.

Suzbijanje štetočine

Za suzbijanje se najčešće upotrebljavaju hemijska sredstva, insekticidi, mali je broj registrovanih za tu štetočinu, a problem je što i one brzo postanu rezistentne. Iz prakse se ustanovilo da aktivna materija lambda-cihalotrin i hlorantraniliprol uspešno deluje za sada. S vremenom će insekt postajati otporniji, tako da će pesticidi na bazi ovih materija postati bezuspešni.

Neopitroid alfa (a.m. alfacipermetrin) je sredstvo koje se inače primenjuje u domaćinstvu pri suzbijanju drugih štetočina koje se mogu naći u stambenim objektima (bubašvabe, mravi, osice, muve, komarci i drugo) te svoju primenu nalazi i u ovom slučaju pri suzbijanju mramoraste stenice. Tretiraju se prostori oko prozora i vrata, na fasadama ne ostavlja nikakav trag.

Kako se rešiti smrdljivih martina?

Pri suzbijanju smrdljivog martina mogu se pripremati i razni prirodni preparati kao što su: otopina od praška za pecivo, lukovine, deterdženta, čili paprike, preparat od belog luka i gorušice sa kojim je potrebno tretirati biljke dva puta nedeljno. Takođe, mogu se postavljati i žute lepljive ploče jer ih ta boja privlači, zatim postavljati nanu i beli luk na prozore i oko vrata na mesta gde ulaze u stambene objekte. Svi prirodni preparati više deluju kao repelentno sredstvo, pa se štetočina ubrzo opet pojavljuje.

Brzo postane otporan (Foto: Danijela Plavšić)

Kako to rade u Italiji?

Italijansko Ministarstvo poljoprivrede je bilo primorano, nakon pričinjene ogromne štete, 2020. godine primeniti niz mera za biološku kontrolu ove štetočine.

Poljoprivredni proizvođači su uputili zahteve ka italijanskim i EU institucijama, nakon čega su istraživači primenili prirodnog neprijatelja - samurajsku osicu u biološkoj kontroli smeđe mramoraste stenice. Dakle pomenuti insekt je prirodni neprijatelj štitaste stenice, hrani se jajašcima ove štetočine te na taj način smanjuje njihovu brojnost, populaciju.

Najezdi smrdibuba doprinele klimatske promene i globalna trgovina

Jedna od mera je bila primena preparata čija je aktivna materija pod zabranom uz ograničenu i kontrolisanu primenu. Samurajska osica je bila puštena samo u one regije koje nisu koristile zabranjena sredstva. 

Podsetimo, 2020. godine su bile ugrožene svetske zalihe leske (opustošeni voćnjaci u Italiji i Turskoj). Vlada Italije je odobrila sredstva za oštećene poljoprivredne proizvođače, ali to je bilo nedovoljno da se ublaži šteta procenjena na 500 miliona evra.


Tagovi

Smrdibuba Smrdljivi martin Štetočina Suzbijanje smrdibubda Mramorasta stenica


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.