Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Yara
  • 24.05.2022. 15:00

Snabdevanje đubrivima: Yara od EU traži krizne rezerve

Od vitalnog je značaja da poljoprivredni proizvođači unesu dovoljno mineralnih đubriva na polja kako bi postigli potrebne prinose, poručuju iz kompanije.

Foto: Depositphotos/justinb
  • 103
  • 18
  • 0

Norveški proizvođač đubriva Yara pozvao je EU i države članice da koriste krizni rezervni fond kako bi omogućili dostupnost ove robe. Ta je kompanija objavila molbu o pozicioniranju, pod nazivom "Invazija na Ukrajinu: Rešavanje rizika u vezi s hranom, đubrivom i AdBlue-om".

Krajem aprila objavili su da je njihova operativna marža u prvom kvartalu za 2022. godinu porasla sa 10,2 odsto na 14,5 odsto.

Izražavaju svoju zabrinutost

Yara je zabrinuta zbog negativnog uticaja globalne geopolitičke krize na svetsku prehrambenu sigurnost. Ističu da su pandemija COVID-a i više cene gasa ukazali na slabosti u prehrambenom sistemu i neophodnost hitnih promena. Naveli su da traže alternativne izvore sirovina da bi ispoštovali sankcije Rusiji i Belorusiji kako bi se smanjila zavisnost od ove dve zemlje.

Poziva zemlje članice Evropske unije da poboljšaju održivost poljoprivrede i smanje njenu zavisnost od snabdevanja mineralnim đubrivima iz Rusije.

Državne rezerve

"Od vitalnog je značaja da poljoprivredni proizvođači unesu dovoljno mineralnih đubriva na polja kako bi postigli potrebne prinose. Smatramo da je neophodno koristiti državne rezerve kako bi se osigurala njihova nesmetana proizvodnja", navodi se u saopštenju.

Istakli su da je praktično svim modernim vozilima neophodan AdBlue kako bi funkcionisali. Kao vodeći proizvođač hemijskih proizvoda uključili su u molbu i AdBlue te sirovine za njegovu proizvodnju.


Tagovi

Yara Đubrivo AdBlue Državne rezerve Prehrambena sigurnost Mineralna đubriva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer