Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevreme
  • 08.01.2016. 17:30

Sneg porušio plastenike - šteta ogromna!

U Stančićima kod Čačka sneg natopljen ledenom kišom porušio je više od trideset plastenika. U gazdinstvo Predraga Raketića sneg je potpuno uništio svaki drugi plastenik. Prema prvim procenama samo ovo domaćinstvo oštećeno je za 12.000 evra

  • 1.000
  • 141
  • 0

U selu Stančići kod Čačka stradalo je uoči Božića više od trideset plastenika koji su se polomili pod teretom snega natopljenim ledenom kišom.

U gazdinstvu Predraga Raketića, jednog od domaćina koji je pretrpeo najveću štetu u ovom moravskom selu, ledeni pokrivač srušio je pet od ukupno 13 plastenika u kojima je bio spanać. On kaže da je šteta stopostotna, jer su konstrukcija i najlon potpuno uništeni.

Ledena kiša otežala sneg - šteta 12.000 evra

"Dva dana pre Božića pao je sneg, a potom ga je ledena kiša otežala. Skidali smo koliko smo mogli, ali je konstrukcija ipak popustila. Šteta u plastenicima je oko 10.000 evra, a vrednost spanaća koji je ostao ispod je blizu 2.000 evra. Njega smo planirali da prodajemo već početkom marta", kaže Predrag Raketić.

Metalna konstrukcija i najloni mogu samo na otpad

On i njegova porodica se više od 25 godina bave plasteničkom proizvodnjom ranog povrća i od toga žive. Kaže da su stradala dva stara plastenika i tri nova, postavljena pre dve godine. Noć uoči Božića čulo se samo krckanje i onda su se jednostavno urušili. Konstrukcije i najloni su potpuno neupotrebljivi. I njegovim komšijama i rođacima u selu sneg je porušio bar po dva do tri plastenika.

Metalna konstrukcija urušila se pod teretom snega

"Padalo nam je na pamet da skalpelom isečemo najlone i tako smanjimo štetu. Ali smo se nadali da ipak neće popustiti. Dodatni problem u skidanju snega bio je i to što je između plastenika napadalo snega do pojasa i u jednom trenutku više nismo mogli da im priđemo", priča Predragov mlađi sin Milan Raketić dok čeka da okopni sneg kako bi rasčistili polomljene konstrukcije i pocepane najlone. "Ovo može samo na otpad. Nema popravke!"

U Stančićima više od polovine, od 89 domaćinstava, bavi se plasteničkom proizvodnjom. U naletu snega i ledene kiše stradalo je dvadesetak. I u okolnim selima poljoprivrednici su pretrpeli štetu. U selu Trbušani kod Čačka pod snegom je popustilo bar stotinu, ispod kojih je bilo blizu tri hektara zasejanog spanaća i zelene salate.

Plastenike osiguravaju samo od požara i oluje

Raketići gaje povrće pod plastenicima na 30 ari. Da započnu novi ciklus biće potrebno vremena i mnogo svežeg novca, koga uvek nedostaje, pogotovu onog koji je već uložen.

"Plastenike mogu da osiguram samo od požara i oluje, ali ne i od snega. Tako da ću štetu nekako morati sam da nadoknadim. I to vrlo brzo. Za mesec - dva dana već sam očekivao prve prihode od plastenika, ali „pare“ su sada ostale ispod snega", dodaje Predrag.

Stančići su moravsko selo sa plodnom zemljom, karakteristično po tome što mladi ne odlaze iz njega. Retke su napuštene kuće, a jedno je od retkih u kome se broj stanovnika povećava u poslednjih pola veka. Stanačani se nadaju da će neko od opštinske uprave obratiti pažnju na veliku štetu koju su pretrpeli i pomoći im da ponovo mogu da podignu porušene plastenike.


Foto prilog


Tagovi

Proizvođači Stančići Čačak Plastenici Porušeno Šteta od snega Metalna konstrukcija Najloni Predrag raketić Milan Raketić Trbušani


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D