• Snežna mećava
  • 11.02.2021. 07:30
  • Njemačka

Snežno nevreme u Nemačkoj porušilo štalu - uginulo 50 ovaca

Nevreme je počelo još u nedelju kada je napadalo 40 cm snega, praćeno velikim minusima i jakim istočnim vetrom što je uzrokovalo snežne nanose.

Foto: Facebook/@FeuerwehrLipprechterode
  • 148
  • 15
  • 0

Sneg koji je u Nemačkoj padao danima, zadao je mnogo brige i velike štete poljoprivrednicima, posebno stočarima. Najnovija loša vest stiže iz mesta Liprehterode, u Tiringiji, saveznoj državi u središnjem delu te zemlje. Zbog vetra i opterećenja snegom urušio se krov štale u kojoj se nalazilo nekoliko stotina ovaca. 

Uginulo je njih 50, a vatrogasci su uspeli da spasu 350 životinja. Uplašene i ozleđene ovce među kojima je bilo i puno jagnjadi su spašavali ispod ruševina, na debelom minusu. 

Nemačke vlasti traže od svih vlasnika poljoprivrednih objekata da provere stanje na krovovima, posebno ravnim. 

Uplašene, a neke i povređene

Nevreme je počelo još u nedelju kada je napadalo 40 cm snega, praćeno velikim minusima i jakim istočnim vetrom što je uzrokovalo snežne nanose. Ovako ekstremni uslovi, piše TopAgrar, ipak nisu u tolikoj meri uobičajeni za severne regije. 

Snažan vetar naneo je sneg u štale, prekrio hranilišta za krave i bikove, a minusi zamrznuli vodu u pojilištima, ali i elektirčne muzilice krava. 

Agrarheute piše kako ovakvu količinu sa posledicama za ljude i životinje Nemačka nije videla od snežne katastrofe 1978. godine. Iako su se padavine stabilizovale, opasnost predstavljaju jako niske temperature koje bi noću mogle da dosegnu i -18°C, a ka tome duva i jak severni vetar.

Kako smo ranije pisali, u Srbiji od petka nema više padavina, ali dolazi ledeno vreme i nastavlja se pad temperature, koja će u nižim predelima biti ispod nule, a na planinama će dostići čak -15 stepeni.

Kako izgleda štala iz koje su nakon nevremena na sigurno mesto morali da zbrinu krave i telad, pogledajte na Instagram profilu mlade nemačke poljoprivrednice:


Tagovi

Snežno nevreme Snežni nanosi Uginule ovce Nemačka Poljoprivreda


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zanatske pivare u Srbiji sigurno se mogu ubrojati u sektore privrede koji su među najpogođenijima pandemijom koronavirusa. O negativnim posledicama jasno govori to što veoma malo njih posluje punim kapacitetom u poslednje dve godine, otkako... Više [+]