Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalna klaonica
  • 08.12.2022. 15:00

Šokantni uslovi za životinje i hranu u mađarskoj ilegalnoj klanici

U dvorištu su pronađi brojni ostaci zaklanih životinja, glave goveda u stanju raspadanja, kosti, oderana koža, stajnjak pomešan s ostacima i crevima.

Foto: Nébih
  • 116
  • 12
  • 0

Mađarski inspektori Nacionalne kancelarije za bezbednost prehrambenog lanca Nebih su izvršili raciju tokom novembra kod ilegalnog proizvođača hrane u okrugu Pešta u saradnji s policijom. Tokom obavljanja dužnosti suočili su se sa prizorima koji su i profesionalcima bili mučni.

Šokantni uslovi 

Životinje su držane na lokaciji koja nije registrovana, a obavljane su brojne nezakonite radnje. Nije ispoštovan ni minimum zahteva za zdravlje životinja i prevenciju epidemija, a higijensko - sanitarni uslovi su bili katastrofalni, pišu na svojim stranicama. 

Osim što su životinje držane u katastrofalnom okruženju, obavljano je bespravno klanje, prerada i dimljenje u uslovima koji su, ističu, šokantni. Uviđaj je urađen na imanju koje se nalazi u zoni visokog rizika sa stanovišta afričke svinjske kuge. Utvrđene su brojne povrede zakona u vezi sa životinjama koje se tamo drže (goveda, svinje, ovce, živina).

Držane su u groznim uslovima

Nije bila dostupna ni potrebna dokumentacija ni zdravstveni podaci za domaće životinje koje su se ilegalno držale, a svinje i ovce su bile neoznačene. U dvorištu su pronađeni brojni ostaci zaklanih životinja, glave goveda u stanju raspadanja, kosti, oderana koža, stajnjak pomešan s ostacima i crevima.

Nepoznato zdravstveno stanje životinja samo po sebi predstavlja ozbiljan epidemiološki i bezbedonosni rizik. Klanje, proizvodnja mesnih prerađevina, dimljenje i ostalo odvijali su se u zastrašujuće nezdravom okruženju. 

Bez dozvole, dokumentacije, sledljivosti... 

Vlasnik nije imao potrebnu službenu dozvolu ili registraciju za proizvodnju hrane. Nije vodio nijednu propisanu dokumentaciju, pa nije bila ispunjena sledljivost, jedan od osnovnih zahteva bezbednosti hrane.

Trula, smrdljiva svinjetina

U dvorištu su pronađeni mašina za čupanje perja, kazan, stalak s kukama za meso, te sušara od cigle. U ostalim delovima imanja pronađeni su zarđala, prljava mašina za punjenje kobasica i velika mašina za mlevenje mesa. U plastičnom kontejneru za smeće od 120 litara pronađena je trula, smrdljiva svinjetina. Deo zgrade koji se koristio za proizvodnju hrane bio je nečist, prljav i neuredan. Nisu bili obezbeđeni ni osnovni higijenski uslovi za, na primer, pranje ruku.

Nebih je pokrenuo službeni postupak protiv dotične osobe, a zbog ozbiljnog i višestrukog kršenja zdravlja životinja i bezbednosti lanca ishrane naređeno je ograničenja prometa svake pojedine stoke. Odmah su s tržišta povučene pronađene namirnice. Zabranjeno je njihovo stavljanje u promet i korišćenje te su stavljene pod službenu blokadu. U toku su postupak i određivanje novčane kazne.

Oprez, video sadrži uznemirujuće snimke.

 


Foto prilog


Tagovi

Mađarska Ilegalna klaonica Ilegalna proizvodnja hrane Nebih Meso u Mađarskoj Bezbednost hrane


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u