Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odbrana od grada
  • 05.07.2017. 08:00

Sombor: Rakete i strelci u pripravnosti

Predstavnici vlasti u Somboru odlučili su da sačuvaju useve od prirodnih nepogoda. S tim ciljem novcem iz gradskog budžeta nabavljene su rakete, popravljene lansirne stanice i angažovani protivgradni strelci.

Foto: Dreamfarmer / BigStock
  • 869
  • 42
  • 0

Predstavnici vlasti u Somboru odlučili su da sačuvaju useve od prirodnih nepogoda. S tim ciljem su raketama opremili protivgradne stanice, a u Čonoplji i Svetozaru Miletiću popravili gromobranske stubove. Kako prenose Novosti, prema podacima katastarske službe, poljoprivredno zemljište na teritoriji opštine obuhvata 102.502 ha.

Lansirne stanice pregledane - sprovedena obuka

Radarski centar "Bajša" je početkom marta počeo pripreme za novu sezonu. Somborsko Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredinu je organizovalo seminare, praktičnu obuku i proveru znanja protivgradnih strelaca, dok su lansirne stanice detaljno pregledane. Tako da su trenutno u funkciji 22 od postojeće 23 protivgradne stanice.

Popravljeni oštećeni gromobranski stubovi

Pregledom lansirnih stanica, utvrđeno je da su oštećeni gromobranski stubovi u Čonoplji i Svetozaru Miletiću, kao i da je stub u Doroslovu ukraden, a lansirna stanica u tom ataru ne funkcioniše. U međuvremenu, je stanje u Čonoplji i Miletiću dovedeno u red, dok je u Doroslovu u toku nabavka opreme i izbor strelaca, pa se očekuje da će i ta lansirna stanica proraditi u sledećih mesec dana.

Strelcima plata od RHMZ i dodatak iz lokalnog budžeta

Kako tvrdi Darko Radulović, član Gradskog veća za oblast poljoprivrede i zaštitu životne sredine, novcem iz gradskog budžeta Sombora kupljeno je 50 protivgradnih raketa i one su raspoređene po lansirnim stanicama na teritoriji grada. Radulović objašnjava da su za 22 protivgradne stanice angažovana su 44 strelca, koji za taj posao dobijaju nadoknadu od Republičkog hidrometeorološkog zavoda, dok će im dotacije ili stimulacije za dobro obavljen posao biti isplaćivane iz budžeta lokalne samouprave.

Foto: Dreamfarmer / BigStock


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Grad Led Zaštita Prozvgradne rakete Strelci Sombor Srbija Darko Radulović Bajša Čonoplja Svetozar Miletić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.