Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna škola
  • 05.11.2017. 13:00

Sombor: Uče u školi, rade na ekonomiji

Učenici Poljoprivredne škole u Somboru svoje znanje primenjuju u praksi na školskoj ekonomiji.

Foto: Srednja Poljoprivredno-prehrambena škola Sombor
  • 1.009
  • 45
  • 0

Većina učenika Poljoprivredne škole u Somboru potiče iz porodica koja se ovom delatnošću bave. U okviru škole imaju ekonomiju, koju su pretvorili u pravo poljoprivredno gazdinstvo.

Na oko 200 hektara proizvode sve osnovne ratarske kulture, navodnjavaju 50 hektara, dnevno isporučuju oko 250 litara kvalitetnog mleka, godišnje gotovo 500 tovljenika.

"Zemlju obrađujemo sami, svojom mehanizacijom, i imamo sve potrebne mašine, osim kombajna za vađenje šećerne repe. Stalno se radi na unapređenju proizvodnje pa će tako najsavremeniji objekati za prašenje i tov svinja omogućiti 2,5 prašenja po krmači godišnje. To nam je sa dva miliona dinara omogućio Pokrajinski seketrijat za poljoprivredu", kaže za RTV direktor škole Jovo Ćato.

Prihod koji ekonomija ostvaruje ulaže se u njeno opremanje i modernizaciju. Prošle godine je renovirana govedarska farma, koja je dobila novi mlekovod, pa se proizvodnja mleka odvija u zatvorenom sistemu.

Modernizacija govedarske farme

"Profesori na praktičnoj nastavi su stručni i za ove četiri godine prošli smo sve oblasti poljoprivredne proizvodnje. Planiram studije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu", kaže učenik Momčilo Marcikić.

Foto: Srednja Poljoprivredno-prehrambena škola Sombor


Izvori

RTV


Tagovi

Poljoprivredno-prehrambena škola Sombor Momčilo Marcikić Jovo Ćato Ekonomija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.