• Razvoj poljoprivrede
  • 21.04.2016. 14:00

Španija želi da pomogne razvoju našeg agrara

Španija spremna da pomogne Srbiji u razvoju poljoprivrede.

  • 17
  • 1
  • 0

Šef ekonomskog odeljenja španske ambasade u Srbiji Aitor Mate izjavio je danas da je Španija spremna da pruži podršku Srbiji u razvoju poljoprivrede i prenese svoja iskustva i znanja u toj oblasti, kako bi Srbija iskoristila svoje potencijale i dostigla evropske standarde.

On je, kako se navodi u saopštenju španske ambasade, naveo da je u Španiji registrovano milion farmi i da je iskorišćeno i 24,8 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta. Prema Mateovim rečima, tajna uspeha španskih poljoprivrednika je u navodnjavanju i modernoj poljoprivrednoj mehanizaciji, jer se od ukupnog upotrebljivog zemljišta čak 3,6 miliona hektara zemlje navodnjava.

"Danas Španija ima više od 40 proizvođača opreme i sistema za navodnjavanje i još toliko kompanija za projektovanje i montažu, sa ukupnom prodajom od više od dve milijarde evra, a 40 odsto te proizvodnje se izvozi u više od 70 zemalja", kazao je Mate. On je dodao i da Španija konstantno ulaže u razvoj i modernizaciju poljoprivredne mehanizacije.

U saopštenju se dodaje da je Srbija prošle godine uvezla industrijsku opremu i mašine iz Španije u vrednosti od 7,9 miliona evra, ali se više od toga iz te zemlje uvozilo meso, proizvodi automobilske industrije, odeća i riba. Ističe se i da će svoja najnovija tehnološka dostignuća u oblasti poljoprivrede Španija predstaviti i na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, od 14. do 20. maja.

Foto:bigstockphotos.com;budabar


Izvori

beta.rs


Tagovi

Španija Razvoj agrara Pomoć Navodnjavanje Moderna mehanizacija Aitor Mate

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Operacija Polinator: Zaštitimo oprašivače na poljoprivrednom imanju

Operacija "Polinator" je globalna inicijativa koja dolazi iz kompanije Syngenta, a ima za cilj obnavljanje i stvaranje pogodnih staništa za korisne insekte oprašivače u p...

Pročitaj celu belešku