Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje ptica
  • 25.10.2019. 17:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Bačka Topola

Sprečeno masovno trovanje divljih životinja

U blizni zaštićenog područja "Bačkotopolske doline" sprečeno je masovno trovanje divljih životinja, uklanjanjem postavljenih zatrovanih mamaka.

Foto: Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine
  • 188
  • 9
  • 0

Brzom reakcijom Tima za zbrinjavanje divljih životinja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, u saradnji sa policijom, opštinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine Bačke Topole, Ekološkim društvom "Arhus", Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine, sprečeno je u blizini zaštićenog područja "Bačkotopolske doline" masovno trovanje divljih životinja, uklanjanjem postavljenih zatrovanih mamaka.

Nakon primljene dojave, detaljnim pretraživanjem terena, pronađena su dva otrovana mišara i jedna svraka, kao i oko pet kilograma mesa sa posutim otrovom na ukupno sedam mesta u okviru dve poljoprivredne parcele pod žitom na ovom području. Leševi životinja i prikupljeni mamci, predati su radi utvrđivanja uzroka uginuća u Institut za veterinarstvo Novi Sad.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, koji je deo međunarodne grupe organizacija u projektu Pannoneagle, ističe da je trovanje jedan od najozbiljnijih negativnih uticaja na divlje životinje u Vojvodini.

"Upozoravamo da je namerno trovanje divljih životinja  zabranjeno na osnovu Zakona o zaštitu prirode i Zakona o lovstvu i divljači te da može da izazove dalekosežne i dugoročne posledice. Zbog toga je potrebno da se svi takvi slučajevi odmah prijave Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode (br. telefona 021/4896-301) i preduzmu mere da se spreče teže posledice te pronađu počinioci," saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.


Tagovi

Trovanje ptica Trovanje životinja Otrov Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine Pokrajinski zavod za zaštitu prirode


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.