Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krijumčarenje
  • 20.02.2024. 17:00

Srbija bez stoke, ali ima se za krijumčarenje u BiH?

Devet osoba prokrijumčarilo najmanje 224 grla žive stoke. U pojedinim slučajevima čamcima je transportovali preko Drine.

Foto: Depositphoto/Chere722 (ilustracija)
  • 150
  • 69
  • 0

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet osoba, zbog sumnje da su u periodu od jula do početka novembra 2020. godine, učestvovali u krijumčarenju stoke, čamcem preko reke Drine, iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu. 

Optužnica je podignuta protiv šestorice Zvorničana, zatim dvoje meštana Bijeljine, i jednog iz Banje Luke. 

Prema navodima optužnice, oni su pronalazili i kupovali živu stoku u većim količinama na području Srbije, koju su do granice s BiH, dovozili njihovi poznanici, te se u pojedinim događajima direktno, čamcem preko reke bez potrebnog odobrenja, izbegavajući mere carinske i veterinarske kontrole, bavili krijumčarenjem. Naknadno su, kako se dalje navodi, pribavljali fiktivnu dokumentaciju i "ušne markice" za uvezena grla, od njima poznatih veterinara i veterinarskih stanica.

Radi dalje prodaje, stoku su transportovali u objekte na posedima u vlasništvu optuženih ili direktno krajnjim potrošačima. Tako su organizovano prokrijumčarili najmanje 224 grla žive stoke.

Inače, prvi rezultati popisa pokazali su da prosečno gazdinstvo u Republici Srbiji koristi 6,4 ha obradive zemlje, gaji jedno grlo goveda, ima pet svinja, tri ovce, 43 kokoške i tri košnice pčela. U odnosu na desetogodišnji prosek (2013-2022), ukupan broj goveda manji je za 18,2 odsto, svinja za 28,2 odsto i živine za 12,1 odsto, a veći je broj ovaca za 1,1 odsto.


Tagovi

Krijumčarenje Tužilaštvo BiH Osumnjičeni Krijumčarenje stoke Optužnica


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612