Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GISH
  • 25.02.2021. 10:00

Srbija: Dobra ocena GISH-a, ali nula za nestabilnost poljoprivredne proizvodnje

Srbija je najbolje rangirana po pristupačnosti hrane, na 31. mestu, sa ocenom 83,2. Međutim, nestabilnost poljoprivredne proizvodnje i ispunjvanje obaveza u pogledu sigurnosti hrane i politike pristupa hrani ocenjeni su nulom.

Foto: Bigstock/_jure
  • 64
  • 2
  • 0

Srbija je 52. među 113 zemalja po Globalnom indeksu sigurnosti hrane koji je objavio britanski nedeljnik Ekonomist. Sa ukupnom ocenom 63,2 Srbija je od evropskih zemalja bolje rangirana jedino od Ukrajine koja je na 54. mestu, prenosi Beta.

Srbija je najbolje rangirana po pristupačnosti hrane, na 31. mestu, sa ocenom 83,2. U kategoriji kvaliteta i bezbednosti hrane je na 39. mestu, a u kategoriji priordnih resursa i otpornosti na 72. mestu. U kategoriji dostupnosti hrane Srbija je na 99. mestu, s prosečnom ocenom 43,9. Najvišu ocenu (100) dobila za programe za bezbednost hrane i nutricionističke standarde.

Takođe je dobro ocenjena po udelu stanovništva koje je ispod globalne granice siromaštva (89,5), po promeni prosečnih rashoda za ishranu (89), po dostupnosti mikronutrijenata (85,9), po bezbednosti hrane (82) i po gubicima hrane (78,3).

Srbija poboljšala ukupnu ocenu od 2012. do danas za 9,1

S druge strane, nestabilnost poljoprivredne proizvodnje i ispunjvanje obaveza u pogledu sigurnosti hrane i politike pristupa hrani ocenjeni su u Srbiji nulom.

U odnosu na 2012. godinu, kada je objavljen prvi Indeks, Srbija je poboljšala ukupnu ocenu za 9,1.

Na vrhu liste su Finska (85,3) i Irska (83,8), a iza njih su Holandija, Austrija i Češka. SAD su na 11. mestu, a Nemačka deli 13. mesto sa Novim Zelandom, Danskom i Italijom. Od zemalja izvan Evrope u prvih 10 su samo Izrael (8. mesto) i Japan (9. mesto). Najlošije ocenjeni su Jemen, Sudan i Zambija.

Globalna inicijativa za sigurnost hrane (GFSI) stvorena je 2000. godine da bi pomogla u rešavanju globalnog problema krize bezbednosti hrane. To je vodeća inicijativa Foruma potrošačke robe (CGF), globalne industrijske mreže koja radi na pružanju podrške "Boljem životu kroz bolje poslovanje".

"Cilj nam je da izgradimo poverenje potrošača u hranu koju kupuju - bez obzira odakle potiče, niti gde u svetu žive - unapređivanjem prakse upravljanja sigurnošću hrane. 2020. godine, u skladu sa širom strategijom CGF, GFSI je postao "Кoalicija akcije", novi pristup prema kolektivnom uticaju", navodi se na zvaničnom sajtu.


Tagovi

Globalni indeks sigurnosti hrane Srbija Poljoprivredna proizvodnja Ocena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.