Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 31.07.2017. 10:00

Srbija gradi novih 11 sistema za navodnjavanje

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović saopštio je da će sredinom avgusta početi gradnja četiri sistema za navodnjavanje u Vojvodini, dok će do kraja avgusta biti otvoreno još sedam takvih gradilišta širom Srbije.

Foto: Emzepe / Flickr
  • 1.547
  • 76
  • 0

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović saopštio je da će sredinom avgusta početi gradnja četiri sistema za navodnjavanje u Vojvodini, dok će do kraja avgusta biti otvoreno još sedam takvih gradilišta širom Srbije.

On je kazao da će, kada je reč o Vojvodini, tri takva projekta biti realizovana u srednjem Banatu, dok će četvrti sistem biti izgrađen na teritoriji opštine Vrbas.

Naodnjavanjem povećati prinose

Prema Nedimovićevim rečima, u pripremi su još tri projekta u centralnoj Srbiji, a ideja je da na ovaj način navodnjava preko 30.000 ha zemljišta. Ministar je naglasio da će tako biti povećani kvalitet i vlažnost zemljišta, pa će i prinosi biti veći.

Postojeće kanale za odvodnjavanje iskoristiti za navodnjavanje

Branislav Nedimović je obećao da će radovi na sistemu između Save i Drine početi do kraja 2017, dok će naredne godine početi druga faza projekta. Ona će obuhvatiti prostor oko Čačka, a treći sistem će biti postavljen oko Smederava i Aleksinca. Ministar je objasnio da je reč o kanalima koji su ranije služili isključivo za odvodnjavanje. U njih će biti stavljene velike pume koje će prepumpavati vodu ili iz kanala Dunav-Tisa-Dunav ili iz okolnih reka, pa će poljoprivredni proizvođači u slučaju suše i nedostatka vode iz njih moći da dovode vodu do svojih njiva i da ih navodnjavaju.

Država daje podsticaje za bunare i pumpe

Nedimović je podsetio na to da je našoj zemlji odobren budžet od 100 miliona dolara iz kreditne linije koja popularno nazivaju "Abu-Dabi fond". Kako je rekao, resorno ministarstvo je paralelno s tim odobrilo posebne podsticaje za mikrosisteme za navodnjavanje, odnosno za bušenje bunara, gde se dotira do 50% investicija za nabavku pumpi.

Promotivna kampanja osiguravanja u poljoprivredi

On je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede tokom jeseni imati i poseban sektor koji će se baviti klimatskim promenama u poljoprivredi, dodavši da će u novembru biti organizovan i prvi poziv za poljoprivredne proizvođače iz IPA projekta. Nedimović je naglasio da resorno ministarstvo intenzivno sarađuje sa udruženjem osiguravača na pripremi velike kampanje promovisanja osiguranja u poljoprivredi koje se tiče voćarstva i ranog mraza, a čija je realizacija planirana na jesen. On je zaključio da u osiguravanje budžeta od štete usled mrazeva, grada i suša treba da se uključe i lokalne samouprave, jer su to sistemi koji funkcionišu.

Foto: Emzepe / Flickr


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Branislav Nedimović Navodnjavanje Sistemi Poljopriveda Ministarstvo poljoprivrede Vojvodina Srbija Banat Vrbas Čačak IPA projekat Smederevo Aleksinac Kanal Dunav-Tisa-Dunav


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.