Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međudržavna saradnja
  • 10.05.2015. 12:44

Srbija i Slovenija nastavljaju uspešnu saradnju

O uspešnoj saradnji Slovenije i Srbije te razvoju šumarstva razgovarali su ministri Židan i Bogosavljević Bošković.

  • 61
  • 2
  • 0

Slovenački ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane, Dejan Židan posetio je Srbiju i sastao se sa koleginicom Snežanom Bogosavljević Bošković, te čelnicima JP Srbijašume, a posetio je lokalitet Vorovo, prihvatilište evropskog jelena na Fruškoj gori.

Uspešna saradnja se nastavlja

Na sastanku je istaknuta dobra i uspešna saradnja dve zemlje u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, a otvorila su se i pitanja od obostranog interesa. Jedna od tema bila je i promocija kvaliteta proizvoda te razvoj nacionalne šeme poljoprivrednih proizvoda, koja će biti u interesu i potrošača i proizvođača. Skrenuta je pažnja i na načine finansiranja šumarstva, prihode od šumarstva ali i mogućnosti unapređenja ove oblasti. Slovenačkim su kolegama ovom prilikom čelnici JP Srbijašume predstavili stanje srpskog šumarstva, kao i način fukcionisanja ovog preduzeća.

Obostrani interes

Srbiji bi mogla korsititi slovenačka iskustva u korišćenju pretpristupnih fondova i međunarodne pomoći, kao i u oblasti vodoprivrede u oblasti upravljanja rizikom od poplava. Kako navode u Ministarstvu, slovenački ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane, Dejan Židan istakao je proizvodnju hrane kao najvažniju oblast u svakoj zemlji, a Srbiji je ponudio pomoć Slovenije na njenom putu ulaska u EU.

"Slovenija je zainteresovana za primenjeni model finansiranja šumarstva u Srbiji, koji bi mogao da posluži Sloveniji za buduće primene" dodao je Židan, čime je potvrđen obostrani interes za nastavak uspešne saradnje i u budućnosti.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Slovenačka iskustva Pretpristupni fondovi Dejan Židan Snežana Bogosavljević Bošković Finansiranje šumarstva JP Srbijašume Oblast poljoprivrede Fruška gora Srpsko šumarstvo Slovenija