Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni proizvodi
  • 22.02.2016. 15:00

Srbija ima šansu da poveća izvoz u Rusiju

Srbija ima šansu da poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, posebno paradajza i kajsija, zbog blokade izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Turske u Rusiju,ocenio je član Naučnog društva ekonomista Srbije Branislav Gulan.

  • 642
  • 30
  • 0

Srbija ima šansu da poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, posebno paradajza i kajsija, zbog blokade izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Turske u Rusiju, ocenio je član Naučnog društva ekonomista Srbije Branislav Gulan.

Proizvođače bi obradovao garantovan otkup

On je kazao da bi Srbija u Rusiju mogla da poveća izvoz paradajza, jer je u 2015. on bio svega 892.000 evra , dok je Rusija iz Turske u prošloj godini uvezla tog povrća u vrednosti 291 milion evra. "U leskovačkom kraju postoje ogromne površine zemlje pod plastenicima radi celogodišnje proizvodnje i seljaci širom Srbije bi se obradovali ako bi im neko garantovao otkup paradajza, pa da ga uzgajaju, umesto ekstenzivnih kultura", kazao je Gulan.

Prema njegovim rečima, uvoz kajsija u Rusiju iz Turske u prošloj godini bio je 26,1 miliona evra, a iz Srbije samo 0,6 miliona, pa bi i ta voćka, ukoliko dobro rodi, ove godine mogla da se izvozi na rusko tržište. "Rusija je uvozila i grožđe iz Turske u vrednosti od 111 miliona evra prošle godine, a iz Srbije samo za 161.000 evra. Možda je pametnije izvoziti sokove i vina, ali ne smeta ni izvoz svežeg grožđa", kazao je Gulan i dodao da bi mogao da se poveća i izvoz trešanja iz Srbije u Rusiju koji je prošle godine bio 6,8 miliona evra, dok je iz Turske Rusija uvezla to voće u vrednosti od 24,2 miliona evra.

Moraju se uključiti ministarstva i poljoprivredne institucije i zavodi

Gulan je naglasio i da bi za dostizanje maksimalnog potencijala izvoza na tržište Rusije neophodno da se uključe nadležna ministarstva, poljoprivredne institucije i zavodi, ali i poljoprivredna preduzeća i seljaci kojima bi bio garantovan otkup po unapred poznatim cenama. Prema njegovim ocenama rast izvoza iz Srbije u Rusiju u 2016. kao i u svim narednim godinama mogao bi povoljno da se odrazi na prihode seoskih domaćinstava, na porast investicija u poljoprivredi i na usporavanje negativnih demografskih kretanja na selu.

"Ovo, naravno, pod uslovom da političari ovu šansu ne ponište ili ne preusmere na velike strane kompanije, jer su opsednuti njihovom veličinom, dok prema srpskom seljaku iskazuju u najmanju ruku nezainteresovanost, ako ne i prezir", zaključio je Gulan.

Foto:bigstockphotos.com;lola1960


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Izvori

beta.rs


Tagovi

Povećanje izvoza Poljoprivredni proizvodi Rusija Branislav Gulan Paradajz Povrće Trešnje Kajsije Turska Groožđe