Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz poljoprivrednih proizvoda
  • 07.03.2017. 10:15

Srbija od agrara zaradila 1,6 milijardi evra

Izvozom poljoprivrednih proizvoda Srbija je prošle godine ostvarila suficit od 1,6 milijardi evra. Direktor sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Žarko Galetin je naglasio da naša zemlja i dalje najviše izvozi robu iz primarnog agrara (kukuruz, maline, pšenicu, jabuke), dodavši da bi trebalo da menjamo strukturu poljoprivredne proizvodnje i da više izvozimo prerađevine.

Foto: ginasanders / Big Stock Photo
  • 1.744
  • 86
  • 0

Od izvoza poljoprivrednih proizvoda lane se u državnu kasu Republike Srbije slilo 2,9 milijardi evra, tvrdi direktor Sektora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Žarko Galetin. On je dodao da je istovremeno, kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, ostvaren suficit od 1,6 milijardi evra.

Direktor Sektora za poljoprivredu u PKS pohvalio se činjenicom da izvoz proizvoda srpskog agrara ima stalni uzlazni trend navevši da je izvoz, u 2016. godini, bio za 11% veći od prosečne vrednosti petogodišnjeg izvoza domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Država podsticajima pokušava da unapredi stočarstvo i sektor prerade

Kako je Galetin naglasio, nije racionalno to da u ukupnoj strukturi poljoprivredne proizvodnje, biljna proizvodnja učestvuje sa dve trećine, dok je doprinos stočarstva oko 30%. Zato je, kako on objašnjava, država odlučila da više novca izdvoji za stimulisanje stočarske proizvodnje i sufinansiranje projekata u cilju razvoja postojećih i podizanja novih prerađivačkih kapaciteta.

Žarko Galetin je istakao da su i dalje najznačajniji izvozni proizvodi robe iz oblati primarnog agrara. On smatra da bi glavni zadatak srpske agrarne politike trebalo da bude promena strukture poljoprivredne proizvodnje.

I dalje najveći prihod od izvoza kukuruza

Galetin tvrdi da naša zemlja i dalje najviše izvozi neprerađene poljoprivredne proizvode kukuruz, pšenicu, maline i jabuke. Zatim slede proizvodi prerađivačke industrije, a daleko iza njih su mlečne i mesne prerađevine, napici i ostali proizvodi.

Prema podacima PKS, od izvoza kukuruza Srbija je lane zaradila 336,6 miliona evra. Prihod od izvoza maline iznosio je 223,9 miliona, od pšenice 131,8 miliona, a od jabuke 113,9 miliona evra. Kada je reč o proizvodima više faze na petom i šestom mestu po vrednosti izvoza našli su se šećer sa 112,6 miliona i suncukretovo ulje sa 62,2 miliona evra.

Foto: ginasanders / Big Stock Photo


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Poljopriveda Izvoz Profit Privredna komora Srbije Žarko Galetin Srbija Kukuruz Maline Jabuke Pšenica Ratarstvo Voćarstvo Stočarstvo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.