Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje vazduha
  • 13.01.2020. 08:00

Srbija prva u Evropi i deveta u svetu po smrtnosti od zagađenja

Srbija zauzima prvo mestu u Evropi, a deveto u svetu po smrtnosti usled različitih vidova zagađenja, pre svega zbog zagađenosti vazduha, pokazuju istraživanja Globalnog saveza za zdravlje i zagađenje (GAHP).

Foto: Depositphotos/elwynn
  • 320
  • 14
  • 0

Po tom istraživanju, 175 ljudi od 100.000 stanovnika umre prevremeno u našoj zemlji u toku jedne godine -upravo zbog zagađenja. Zagađen vazduh je najčešći uzrok prevremene smrti u Srbiji.

Globalna alijansa za zdravlje i zagađenje (GAHP) postoji osam godina, a bavi se problemom zagađenja i zdravlja. Osnovali su je neprofitna ekološka organizacija u Njujorku “Čista zemlja”, Svetska banka, Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO), Azijska razvojna banka, Evropska komisija, Ministarstva životne sredine i zdravlja mnogih zemalja sa niskim i srednjim prihodima.

Vlada Srbije: Građani neće plaćati eko taksu od 1.200 dinara

Najveći uzročnik smrti od zagađenja je zagađen vazduh

Zbog zagađenja je u Srbiji 2017. godine preminulo nešto više od 12.000 ljudi. Najveći procenat umro je zbog zagađenog vazduha, drugi uzročnik bilo je olovo, a najmanje njih izgubilo je život zbog zagađene vode. U svetu je u istoj godini od zagađenja preminulo 8,3 miliona ljudi.

Na godišnjem nivou u našoj zemlji, kao posledica različitih zagađenja, izgubi se oko šest hiljada ljudskih života. Najveći nivo smrti izazvan ovim faktorom zabeležen je u zemljama koje imaju niska i srednja primanja.

Srbija je jedina država iz Evrope koja se nalazi u prvih deset zemalja u svetu po stopi smrtnosti zbog zagađenja, a na ovoj listi nalaze se zemlje iz Azije i Afrike. Čad, Centralnoafrička Republika, Severna Koreja, Niger, Madagaskar, Papua Nova Gvineja, Južni Sudan, Somalija, Srbija i Indija zemlje su koje čine pomenutu listu, piše Blic.

Smanjenje zagađenosti vazduha koštaće Srbiju 2,4 milijardi evra

Kako bi se zagađenost vazduha u našoj zemlji smanjila, država će morati da izdvoji 2,4 milijardi evra, procene su Ministarstva zaštite životne sredine, a prva mera biće zabrana uvoza polovnih automobila, prenosi Sputnik Srbija.

"U Srbiji se godišnje uveze oko 150.000 polovnih automobila koji dodatno zagađuju vazduh. Želimo da do kraja ove ili 2021. godine zabranimo uvoz vozila sa evro tri motorima, što radi i čitava Evropa. Jednostavno, mora se odlučiti da li će se voziti jeftini automobili ili će se udisati čistiji vazduh," rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Dodao je da se za smanjenje zagađenosti vazduha mora izdvojiti 2,4 milijardi evra i ocenio da vazduh najviše zagađuje saobraćaj.

"Smanjenje zagađenosti vazduha Srbiju će koštati 2,4 milijarde evra. Problem zagađenja vazduha, koji najviše indukuje saobraćaj, a potom i uticaj drugih izvora koji koriste fosilna goriva, mazut i ugalj, moraju rešavati lokalne samouprave," napomenuo je on.

U toku ovog meseca očekuju se provere i kontrole gradova i opština po pitanju toga da li su donele planove za smanjenje aerozagađenja na svojim teritorijama, dodao je Trivan.

Agencija za zaštitu životne sredine u svom poslednjem izveštaju navodi da na aerozagađenje u najvećoj meri, procentualno gledano 57 odsto, utiču toplane i individualna ložišta.

Kako bi se vazduh manje zagađivao grejanjem, rešenje bi moglo da se nađe u korišćenju drugih energenata kao što su gas ili biomasa, a osim ekološkog došlo bi i do ekonomskog efekta, ukazao je Trivan.


Izvori

Blic


Tagovi

Zagađenje životne sredine Srbija Zagađen vazduh Goran Trivan


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.