Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 21.04.2015. 13:00

Srbija u borbi protiv klimatskih promena

Izrada Strategije borbe protiv klimatskih promena jedan je od prioriteta Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

  • 55
  • 1
  • 0

O važnosti borbe protiv klimatskih promena na javnom slušanju Odbora za zaštitu životne sredine "Klimatske promene kao realnost u Srbiji i EU - izazovi, odgovori i mogućnosti", govorila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković, a u uvodnom je izlaganju istakla:

"Borba protiv klimatskih promena jedna je od najbitnijih tema međunarodne zajednice, posebno ove godine, jer se očekuje usvajanje novog međunarodnog dogovora o obavezama za period posle 2020. godine. Okvirna konvencija UN-a o promeni klime definisala je cilj smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, a način postizanja ovog cilja, za period 2008-2012. godina, bio je utvrđen Kjoto protokolom. S obzirom da su obaveze iz Protokola istekle, pregovori o obavezama za period posle 2012. započeti su 2007. godine i još uvek traju. Cilj je da novi dogovor bude usvojen na 21. Konferenciji država članica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promeni klime, koja će biti održana ove godine u Parizu."

Procenjene mogućnosti smanjenja emisija gasova do 2030. godine

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, potpomognuto međunarodnim projektima i u saradnji sa relevantnim državnim institucijama, napravilo je procene mogućnosti smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine. Ove procene će u predstojećem periodu biti dodatno analizirane sa Evropskom komisijom, i nakon usvajanja od strane Vlade dostavljene Konvenciji. Prema ovim procenama, nivo emisija u 2030. godini kreće se od porasta emisija za 4,3% do smanjenja od 9,8% u odnosu na emisije 1990. godine.

Srbija ne doprnosi značajno globalnim emisijama gasova

Sudeći prema raspoloživom podacima, Srbija svojim ukupnim emisijama ne doprinosi značajno globalnim emisijama gasova sa efektom staklene bašte, o čemu svedoče inventari emisija za 1990., ali i period od 2010. do 2013. godine. Osim toga, emisija gasova sa efektom staklene bašte za 2013. godinu smanjena je za 3,5% u odnosu na 2010. i 25,1% u odnosu na 1990. godinu.

Prve procene pokazuju da ukupne materijalne štete, izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim uslovima, od 2000. godine prelaze 5 milijardi evra, a više od 70% gubitaka je povezano sa sušom i visokim temperaturama. S druge strane, poplave su samo u 2014. godini prouzrokovale ogromne štete. Cilj Ministarstva je, da procene dugoročnih investicija u prioritetne akcije za smanjenje rizika i adaptaciju na izmenjene klimatske uslove, izradi do kraja 2015. godine. Ove procene biće izrađene na osnovu analiza pogođenosti, pre svega, u sektorima hidrologija i vodni resursi, šumarstvo i poljoprivreda, koje je Ministarstvo izradilo za potrebe Drugog izveštaja prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime.

Prioritet - izrada strategije borbe protiv klimatskih promena

"Pored obaveza prema Okvirnoj konvenciji UN-a o promeni klime, Ministarstvo u saradnji sa drugim institucijama Vlade, ali i predstavnicima privrede i nevladinih organizacija i uz finansijsku i tehničku pomoć Evropske unije, započelo je uspostavljanje sistema monitoringa, izveštavanja i verifikacije emisija gasova sa efektom staklene bašte i ostalih informacija od značaja za klimatske promene. Ova aktivnost značajna je za nas, kako sa aspekta usaglašavanja nacionalnog sa zakonodavstvom Evropske unije, tako i jer će nam omogućiti sistematsko i kontinuirano prikupljanje podataka, kao osnov za analizu i unapređenje politika i mera koje doprinose borbi protiv klimatskih promena", istakla je Bogosavljević Bošković te na kraju zaključila: "Izrada strategije borbe protiv klimatskih promena jedan je od prioriteta i do kraja 2018. godine imaćemo jasno definisane ciljeve i načine njihovog postizanja, a kako bi smanjili efekte promene klime na nacionalnom nivou, ali i doprineli globalnom smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, na ekonomski isplativ način".


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Konvencija UN-a Klimatske promene Efekt staklene bašte Emisija gasova Materijalne štete Strategija borbe Nevladine organizacije Analiza Sistem monitoringa Usaglašavanje zakonodavstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u