Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz pšenice
  • 15.10.2018. 15:30

Srbija u decembru ili januaru ponovo izvozi pšenicu u Egipat!

Egipat je najveći globalni uvoznik pšenice, a Srbija je prvi put posle 30 godina dobila sertifikat za izvoz.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 719
  • 35
  • 0

Izvoz prvih količina pšenice iz Srbije u Egipat, počeće u decembru ove godine ili januaru 2019., izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. Podsetimo, Egipat je najveći globalni uvoznik pšenice, a Srbija je prvi put posle 30 godina dobila sertifikat za izvoz. Očekuje se da se u poslednjoj nedelji novembra i početkom decembra uvoznik obavi kontrolu skladišnih kapaciteta. 

Govoreći o budućim koracima u pogledu jačanja izvoza žitarica, ministar je rekao da ono što Srbija planira sa Egiptom, kada je reč o izvozu pšenice, isto planira sa izvozom kukuruza u Kinu i Indoneziju, stoji u saopštenju.

Omogućavanje izvoza srpske pšenice u Egipat, konkretan je rezultat zajedničkog projekta Udruženja Žita Srbije, Evropske banke za obnovu i razvoj, Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Ministarstvapoljoprivrede

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai rekla je da je ta banka do sada u Srbiji uložila pet milijardi evra, od čega je trećina novca otišla na finansiranje privatnog sektora, a dobar deo novca za poljoprivredu: "Očekujem da će biti nastavljen rad na modernizacije poljoprivrede u vašoj zemlji, a mogu da najavim i nastavak ulaganja, kao i pomoć u pogledu bezbednosti hrane i fitosanitarne kontrole, kako bi proizvodi iz Srbije bili konkurentni na tržištu EU".

Direktor agrobiznis sektora za jugoistočnu Evropu u toj banci, Miljan Ždrale, naglasio je da je srpska poljoprivreda jedan od najvažnijih pogona i lokomotiva razvoja srpske ekonomije. Najavio je da će se prvi put ove godine na globalnoj konferenciji žita u Ženevi, uz više od 550 učesnika iz svih zemalja sveta, predstaviti asocijacija Žita Srbije, kao i potencijali ulaganja u rečnu infrastrukturu, s obzirom na to da je Dunav najkraća ruta za izvoz proizvoda iz Srbije.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Branislav nedimović Pšenica Egipat Setrifikat Žužana Hargitai Miljan Ždrale


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.