• Inspekcijski nadzor
  • 07.08.2017. 12:00

Srbija uvodi kontramere Hrvatskoj?

Uoči sastanka u Sarajevu, ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je da je Srbija spremna da uvede kontramere Hrvatskoj, ukoliko se ne nađe rešenje u vezi sa uvećanim taksama.

Foto: bykst / Pixabay
  • 845
  • 42
  • 0

Sastanak u Sarajevu biće prilika da Srbija iznese predlog da se ukinu mere o pojačanom hrvatskom inspekcijskom nadzoru, koje su protivne Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i principima Svetske trgovinske organizacije.

Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je da će se u suprotnom Srbija obratiti Evropskoj komisiji i uvesti kontramere: "Želimo da izbegnemo tu soluciju, jer uvođenje mera i kontramera šteti našim odnosima, privrednicima i potrošačima", prenosi RTV.

Mere već uvedene?

Sa druge strane, Blic piše da je naša zemlja već uvela kontramere u vidu rigoroznih kontrola, zbog čega hrvatskih proizvoda neće biti mesec dana na našem tržištu. To znači da će se, pored fitosanitarnih i veterinarskih provera, raditi i laboratorijske analize svih proizvoda. Očekuje se da će ovo biti veliki udarac za hrvatske privrednike.

"Dok ne promene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mere sprovodimo u cilju zaštite naše države", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za ovaj list.

Tolušić: Mere se ne odnose samo na Srbiju

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da se ova mere odnosi na još 168 zemalja sveta:

"Ni u kom slučaju nismo želeli da nanesemo štetu susednim zemljama. Žao mi je ako se to ispolitizovalo. Do sada smo dobili samo prigovor Srbije i videćemo šta može da napravimo po tom pitanju".

Foto: bykst / Pixabay


Tagovi

Srbija Hrvatska Uvoz Kontramere Kontrola Rasim Ljajić Branislav Nedimović Tomislav Tolušić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U periodu od 22. do 25. februara na Zlatiboru je održano 16. savetovanje o zaštiti bilja. Sveukupan sadržaj odnosio na naučne radove u okviru zaštite voćaka i vinove loze, zaštite šuma, ukrasnih i lekovitih biljaka i održive primene pestici... Više [+]