Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone sorte
  • 16.04.2019. 11:00

Srbiji 800.000 evra za ponovno otkrivanje autohtonih sorti voća i grožđa

Završen tvining projekat, koji će olakšati oporavak, očuvanje, registraciju i buduću eksploataciju starih autohtonih sorti voća i vinove loze, za koji j EU izdvojila 800.000 evra.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 191
  • 9
  • 0

Svečanom ceremonijom obeleženo je zvanično zatvaranje tvining projekta "Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije" i tom prilikom su predstavljeni ciljevi i rezultati postignuti u protekla 23 meseca implementacije projekta u Republici Srbiji.

Ovaj dvadesettromesečni projekat, čiji je budžet iznosio 800.000 evra, bio je finansiran u potpunosti od strane Evropske unije. Projekat je počeo 1. juna 2017. i trajaće do 30. aprila 2019.

Kalemar Miroslav Šarac čuva starinske sorte voća koje će rađati i na Hilandaru

Očuvanje, registracija i eksploatacija starih sorti 

Ovaj projekat je bio od velikog značaja za Republiku Srbiju u okviru njenog procesa pristupanja EU, jer je direktno uticao na usklađivanje pravnog institucionalnog okvira i procedura za registraciju sorti poljoprivrednog bilja sa zahtevima EU i međunarodnim standardima, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Među bitnim postignutim rezultatima su i poboljšanje profesionalnih veština osoblja zaposlenog u institucijama korisnicama, uspostavljanje baze podataka za Nacionalni registar biljnih sorti, uključujući i održavaoce starih domaćih i odomaćenih sorti voća i vinove loze, kao i uvođenje modernih analiza DNK u cilju brze identifikacije starih i novih sorti u procesu registracije.

Rezultati ovog projekta će olakšati oporavak, očuvanje, registraciju i buduću eksploataciju starih autohtonih sorti voća i vinove loze. Ovako očuvani genetski resursi dalje će se koristiti kao osnov za stavljanje u promet visokokvalitetnog propagativnog materijala, kao i za razvoj novih sorti, koje će posedovati bitne i cenjene karakteristike.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Evropska unija Voće Autohtone sorte voća i grožđa Projekat


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u