Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 11.07.2018. 08:15

Srbobran: Crna bara će se koristiti za navodnjavanje

Prirodni vodotok Crna bara bi mogao da bude rezervoar, jer je dug 1.200 metara i povezan je sa Velikim bačkim kanalom u opštini Nadalj.

Foto: srbobran.rs
  • 299
  • 11
  • 0

Plan lokalne samouprave u Srbobranu i Vodoprivrednog preduzeća Bačka je da prirodni vodotok Crna bara iskoriste za navodnjavanje poljoprivrednih površina u okruženju. On bi mogao da bude rezervoar, jer je dug 1.200 metara i povezan je sa Velikim bačkim kanalom u opštini Nadalj. 

Plansko akumuliranje vode

Početkom godine prokopan je čeoni deo uliva Crne bare u vodotok osnove kanalske mreže, a do kraja godine je plan da se pod vodom nađe površina od četiri hektara blizu poljoprivrednog zemljišta, koja će oslužiti za navodnjavanje.  Planirano je da se uloži četiri miliona dinara.

"Crna bara povezana je sa Suvom barom, prirodnom depresijom koja često tokom godine bude pod vodom i otežava radove u polju, pa bi vezivanje dva prostora ustavom omogućilo plansko akumuliranje vode i prirodno dreniranje", rekao je v.d. direktora Vodoprivrednog preduzeća Bačka Siniša Vujović.

Crna bara bogatsvo Srbobrana

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški dodao je da se ovaj prostor može koristi i za odvodnjavanje u situacijama kada je to potrebno."Poljoprivredi je potreban snažniji kapacitet u navodnjavanju i odvodnjavanju, a ovaj prostor može poslužiti i za razvoj turizma, posebno lovnog, pa prostor Crne bare predstavlja bogatstvo za opštinu Srbobran", smatra Paroški. 

Izvor: sajt Opštine Srbobran


Tagovi

Crna bara Nadalj Srbobran Navodnjavanje Odvonjavanje  Siniša Vujović Radivoj Paroški Bačka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u