Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinska razmena
  • 07.08.2015. 14:45

Srpski izvoz u Rusiju manji za trećinu

U isto vreme, i pored svih otežavajućih okolnosti zabeležen je rast izvoza u segmentu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od 5,8 odsto.

Foto: depositphotos.com/lucidwaters
  • 53
  • 2
  • 0

Vrednost srpskog izvoza u Rusku Federaciju za šest meseci ove godine bila je manja za 33 odsto u odnosu na isti lanjski period i iznosila je 322 miliona dolara, pokazali su podaci Privredne komore Srbije. Pad je registrovan i u ukupnom uvozu koji je realizovan u nivou od 943 miliona dolara, što je za 18,5 odsto manje.

Ukupna trgovinska razmena u posmatranom periodu iznosi 1,26 milijarde dolara, što je pad od 23 odsto. Pad u razmeni je, pre svega, zabeležen u plasmanu glavnih izvoznih artikala na rusko tržište - ženskih čarapa (indeks 40 odsto), pokrivača podova (53 odsto), lekova (40 odsto), sastavljenih podnih ploča (87 odsto), spoljnih guma (44 odsto).

Rast izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

U isto vreme, i pored svih otežavajućih okolnosti zabeležen je rast izvoza u segmentu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od 5,8 odsto, a ukupno je plasirano te robe za 122 miliona dolara. Rast je registrovan u broju kompanija koje su realizovale izvoznu delatnost i broja različitih proizvoda koji su plasirani u Rusku Federaciju.

Trgovinsku razmenu dve zemlje u prvoj polovini 2015. godine obeležila je oscilacija kursa i pad vrednosti rublje u periodu od kraja septembra 2014. do kraja januara 2015, nesigurnost naplate, otežano planiranje i samim tim značajan pad trgovinske razmene i izvoza i uvoza, navode u PKS.

U PKS podsećaju da u Srbiji posluje 365 kompanija sa 100 odsto ruskim i oko 600 sa mešanim kapitalom.

Foto: depositphotos.com/lucidwaters


Izvori

Tanjug


Tagovi

Ruska Federacija Izvoz Trgovinska razmena Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi Poljoprivredna komora Srbije