Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izdavanje zemljišta strancima
  • 29.05.2015. 10:30

Srpsku zemlju, srpskim poljoprivrednicima

Tenis-a u svojoj opštini ne žele ni Sečanjci, a u tome ih podržavaju ostala vojođanska udruženja i asocijacije iz Vojvodine, kao i Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije.

  • 315
  • 16
  • 0

Ne dozvoliti prodaju i davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta strancima po bilo kom osnovu, hitno prodati najmanje 200.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i ograničiti kupovinu na maksimalno 20 hektara u prvom krugu, sa zabranom otuđenja minimum 10 godina, zajednički je stav - učesnika skupa koji je organizovan u srednjobanatskoj opštini Sečanj, a na inicijativu Saveza udruženja poljoprivrednika Tamiški paor iz ove opštine. Povod za ovo okupljanje je najava izgradnje farme svinja nemačke kompanije Tenis na teritoriji opštine Sečanj. Ovom okupljanju prisustvovao je i Dragan Vranić, savetnik u kabinetu premijera Srbije, Aleksandra Vučića.

Koliko državnih oranica ostaje nama?

Opština Sečanj u zakup daje oko 13.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Od toga, oranice su 8.600 hektara, a ostalo su pašnjaci, livade i trstici. Od obradivog zemljišta po pravu prečeg oko 2.400 ha izdaje se na osnovu postojeće infrastrukture, a 2.100 hektara za uzgoj životinja.

"Ako Tenis kod nas izgradi farmu svinja znači da će i njemu pripasti 3.000 hektara državne zemlje, što bi po pravu prečeg zakupa, ukupno bilo više od 7.500 hektara. Meštanima naše opštine, koji u njavećem broju i žive od ratarstva i od stočarstva, ostaje nešto više od 1.000 hektara oranica, kao i pašnjaci, livade i trstici. Ovo sam predočio i članovima kabineta premija Aleksandra Vučića i predstavnicima Kompanije Tenis, koji su dolazili u više navrata. Oni su pogledali naše karte i obišli neke lokacije u naseljenim mestima Boka, Šurjan, Jaša Tomić i Krajišnik", rekao je Slobodan Repac, predsednik komisije za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta opštine Sečanj.

Poljoprivrednici nezadovoljni važećim zakonima

Poljoprivrednici su izrazili nezadovoljstvo što je nemačkoj kompaniji omogućeno da 15.000 hektara državnih oranica uzme u zakup na 30 godina.

"Prema našem zakonu, vlasnicima životinja je omogućeno da za svako uslovno grlo po pravu prečeg zakupa mogu da dobiju jedan hektar državne zemlje u zakup. Iz republičke vlade dobili smo informaciju da firma Tenis planira da u prvom krugu podigne pet farmi svinja u atarima lokalnih samouprava Kikinda, Zrenjanin, Kovin, Vršac i Plandište sa po 2.500 priplodnih krmača što je 65.000 tovljenika u turnusu. Naš zakon kaže da je 500 kg žive mere tovljenika jedno uslovno grlo. To znači da će na svakih pet tovljenika moći da dobije jedan hektar. Za nas nema ništa. Ako Tenis na 20 farmi bude proizvodio milion i 300.000 hiljada tovljenika, postavlja se pitanje, koliko će on moći državne zemlje da dobije po pravu prečeg zakupa, zabrinut je Nenad Manić, sekretar Banatske asocijacije poljoprivrednika Banatski paori.

Banatski paori je jedna od četiri asocijacije poljoprivrednika koja učestvuje u pregovorima sa Vladom republike Srbije, a koji se prevashodno odnose na izmenu Zakona o ruralnom razvoju.

Našu zemlju hoćemo mi!

Povodom dugo najavljivane izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u čijoj izradi do sada nisu učestvovala udruženja poljoprivrednika, predstavnici četiri asocijacije poljoprivrednika usaglasili su stavove, jer žele da učestvuju u donošenju novih rešenja.

"Naši stavovi zasnovani su na prosperitetu sela i očuvanju porodičnih gazdinstava kao nosioca razvoja poljoprivrede. Ne dozvoliti prodaju i davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta strancima po bilo kom osnovu, naš je osnovni zahtev. Zahtevamo i prodaju najmanje 200.000 ha državne zemlje i to registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, čiji su nosioci fizička lica koja su aktivnom statusu najmanje tri godine. Kupovinu treba ograničiti na maksimalno 20 ha u prvom krugu, sa zabranom otuđenja od minimalno 10 godina", objasnio je Jovica Jakšić, predsednik UO Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Iza ovih stavova stoje i Asocijacija poljoprivrednika sa sedištem u Novom Sadu, Klub 100P plus i Savez Agrarnih udruženja Vojvodine iz Sente.

"Ne treba zaboraviti da ovde ima mnogo poljoprivrednika koji su se kreditno prezadužili upravo iz razloga jer im je obećana državna zemlja pod istim uslovima kao i svima ostalima. Šta oni da rade sa tom mehanizacijom, i otplaćenom i neotplaćenom?", - reči su Vojvislava Maleševa, predsednika Kluba 100P plus.

Želimo da razgovaramo

Dragan Vranić, savetnik u kabinetu premijera Srbije, Aleksandra Vučića, je saslušao poljoprivrednike i njihove predloge i istakao da vezano za Međudržavni ugovor između Vlade Republike Srbije i nemačke kompanije Tenis, postoji niz dezinformacija.

"Sa Tenis-om je dogovoreno da mu se ukupno da u zakup 15.000 ha državne zemlje i to na 30 godina. Nema nikakvog razgovora o 60.000 ha koliko se špekuliše u javnosti. Poslednjih 20-ak dana vode se intenzivni razgovori sa vašim predstavnicima koji bi trebali da dovedu do pozitivnog rešenja", reako je Vranić.

A šta je sa ekologijom?

Poljoprivrednici su istakli i da su veoma zabrinuti zbog velike količine stajnjaka koji će se stvarati na Tenis-ovim farmama, a koji bi mogao da naruši kvalitet zemlje. Za ovaj problem nisu čuli nikakovo rešenje. Najavljeno je da će ova nemačka kompanija izgraditi i klanicu, a tu, po njihovom mišljenju, ostaje otvoreno i pitanje zbrinjavanja klaničnog otpada.


Tagovi

Državno poljoprivredno zemljište Registrovana poljoprivredna gazdinstva Tenis Republička vlada Priplodne krmače Tovljenici Uslovni hektar Državna zemlja Sečanj Farme svinja Oranice Aleksandar Vučić Dragan Vranić Tamiški paori Slobodan Repac


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin