Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz iz Ukrajine
  • 23.11.2023. 18:00

Šta će se desiti sa ukrajinskom pšenicom ako se nastave napadi na infrastrukturu?

Najviše je napada u okolini Odese gde su smešteni najvažniji terminali za distribuciju prema Crnom moru i Dunavu. Transport poljoprivredne robe usporavaju i poljski vozači kamiona.

Foto: Depositphotos/IgorStrukov
  • 187
  • 30
  • 0

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) upozorio je ove nedelje da proizvodnja pšenice u Ukrajini, u nadolazećim godinama, možda neće moći zadovoljiti domaću i izvoznu potražnju ako crnomorski izvozni putovi ostanu blokirani te se nastave napadi na infrastrukturu. 

Predstavnik WFP-a za Ukrajinu, Metju Holingvort, najavio je da će predstojeći izveštaj Kancelarije UN-a za ljudska prava (OHCHR) pokazati da je od sredine jula, kada je prekinut Crnomorski sporazum, zabeležen 31 napad na ukrajinske pogone za proizvodnju i izvoz žitarica, navodi Reuters.

Najviše napada na Odesu

Njih 28 se zbilo u okolini Odese gde su smešteni najvažniji terminali za distribuciju prema Crnom moru i Dunavu, a koji su ključni za globalnu trgovinu. 

"Ako se napadi na prehrambenu infrastrukturu i blokada pomorskih izvoznih ruta nastave, to će dramatično uticati na izglede poljoprivredne proizvodnje u narednim godinama i moglo bi, u najgorem slučaju, dovesti do toga da proizvodnja pšenice ne može zadovoljiti domaću i izvoznu potražnju", upozorio je Holingvort pred Većem bezbedosti UN-a. 

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasil Nebenzia na skupu je izjavio da Moskva cilja vojnu, a ne civilnu infrastrukturu.

UN je okrivio rusku invaziju Ukrajine u februaru 2022. za pogoršanje globalne prehrambene krize. Ukrajina i Rusija su glavni izvoznici žitarica, a  Rusija je i veliki dobavljač đubriva u svetu.

Ruski ministar poljoprivrede prošle nedelje rekao da je Moskva započela besplatne isporuke žitarica u ukupnom iznosu do 200.000 tona u šest afričkih država, kao što je obećao predsednik Vladimir Putin u julu.

Štrajk poljskih vozača kamiona

Osim ovih probema, izvoz usporava i štrajk poljskih vozača na granici sa Ukrajinom. Pošiljke hrane transportovane drumskim saobraćajem su se iz te zemlje smanjile za 5,2 odsto u prvih 20 dana novembra.

Brokerska kuća "Spike" objavila je na svom Telegramu da je 327.000 tona poljoprivredne robe izvezeno kamionima od 1. do 20. novembra, za razliku od u 345.000 tona u istom razdoblju u oktobru.

Poljski vozači kamiona već su ranije ovaj mesec blokirali saobraćajnice koje vode do tri granična prelaza sa Ukrajinom, protestujući protiv, kako kažu, nedelovanja vlade koja dopušta da domaći vozači gube posao zbog strane konkurencije koja se pojavila nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prema podacima ukrajinskog ministarstva za infrastrukturu, granicu sa Poljskom mesečno pređe 40.000 do 50.000 kamiona preko osam postojećih prelaza, što je dvostruko više nego pre rata. Većinu robe prevoze ukrajinski. 


Tagovi

Ukrajinska pšenica Potražnja za pšenicom Izvoz iz Ukrajine Ruski napad Štrajk vozača Štrajk u Poljskoj Prehrambena sigurnost


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.