Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AZOTER
  • 01.08.2023. 10:30

Šta dobijate korišćenjem bakterijskih đubriva, osim manjeg troška?

U Srbiji se od sada može kupiti inovativno rešenje za prihranu koje proizvodi hormone rasta, enzime i vitamine - neškodljivo je za zemlju, ljude, životinje i životnu sredinu.

Foto: AZOTER
  • 1.536
  • 205
  • 0

Poznata je činjenica da su poljoprivredna zemljišta zasićena različitim elementima, ali manje je poznato koji uticaj bakterije imaju na zemlju, rast biljaka i održivu proizvodnju.  

Bakterije u zemljištu značajno utiču na njegovu plodnost i produktivnost, jer u njemu obnavljaju mikrobijalni život. Vežu azot iz vazduha, fosfor i kalijum čine pristupačnim, učestvuju u mineralizaciji organskih materija i ubrzavaju razgradnju biljnih ostataka, odnosno primarne organske mase u zemljištu.

Kako bi se nadomestio nedostatak bakterija u zemljištu, neki poljoprivrednici primenjuju posebna đubriva koja se nazivaju bakterijska. Ona pokreću biogene elemente koji su potrebni biljkama, dok u sredinu oslobađaju i izlučuju vitamine, enzime i stimulatore.

Pogodna za organsku proizvodnju

Takva su đubriva sigurna za zemljište, ljude i životinje i neškodljiva za životnu sredinu, a upravo su stigla i na tržište Srbije. Nudi ih kompanija AZOTER Trading s.r.o., koja već 28 godina posluje u dvadesetak zemalja širom sveta.

Ova kompanija je pionir u uvođenju bakterijskih đubriva na tržište srednje i istočne Evrope, a od samog početka radi na njihovom trajnom poboljšanju. 

Kako kažu, cilj im je da povećaju plodnost na održiv način i da obnove mikrobnu aktivnost u zemljištu, istovremeno smanjujući troškove poljoprivrednicima u odnosu na fabrička đubriva. Uz kvalitetne proizvode i preciznu logistiku, pružaju i savetodavne usluge u ishrani i đubrenju različitih poljoprivrednih kultura.

Prema razultatima agrohemijskih analiza izrađuju preporuke za optimalizaciju ishrane

Njihova bakterijska đubriva sadrže uravnoteženu smesu tri bakterije (Azotobacter chroococcum, Azospirillum brasilense, Bacillus megaterium), koje čine osnovu da se NPK iskoristi na prirodan i održivi način. Pogodna su za korišćenje u organskoj proizvodnji.

Koje su prednosti korišćenja bakterijskih đubriva?

"Osnovna prednost ovog bakterijskog đubriva je što smanjuje potrošnju klasičnih azotnih fabričkih đubriva približno za polovinu jer fiksira azot iz vazduha“, kazao nam je Daniel Škulec, regionalni produkt manadžer kompanije AZOTER.

On ističe da se količina fiksiranog azota prihvatljivog za biljke kreće od 60 do 80 kg, u optimalnim uslovima od 100 do150 kg, dok je količina atmosferskog azota iznad površine jednog hektara 75.000 tona.

U poređenju s drugim preparatima na bazi bakterija, proizvodi AZOTER sadrže najveću gustoću vitalnih bakterijalnih klica, tačnije 4x10⁹ klica u jednom mililitru đubriva. Nakon primene, ovi proizvodi podstiču proces razgradnje žetvenih ostataka, slame i organske mase u zemlji, postupno povećavaju plodnost i stvaraju dobru podlogu za usev.

Takođe, deluju sinergijski i povećavaju efikasnost drugih istovremeno korišćenih organskih đubriva (stajnjak, osoka i zelenišno đubrivo), a pozitivno utiču na strukturna svojstva i rastresitost zemljišta.

"AZOTER baketrijska đubriva deluju preventivno na izvor infekcije i smanjuju rizik prenosa bolesti. Ujedno, poboljšavaju odbrambeni mehanizam bilja, smanjuju mikotoksine i nitrate, povećavajući tako količinu i kvalitet useva“, istakao je Škulec. U ovoj kompaniji kontinuirano rade na inovacijama i poboljšanju svojih proizvoda, pa je nakon izvornog proizvoda, usledilo nekoliko novih kojima su dodate različite gljivice.

Koje su razlike u proizvodima?

Osnovni proizvod je tečno bakterijsko biođubrivo AZOTER®. To je gusta tečnost sa karakterističnim mirisom melase i bakterija, a preporučuje se za đubrenje svih ratarskih i povrtarskih kultura. Doza od 10 litara đubriva dovoljna je za jedan hektar.

Nakon primene, u zemljištu dolazi do intenzivnog razmnožavanja bakterija koje efikasno fiksiraju azot iz vazduha, a fosfor i kalijum čine pristupačnim. Istovremeno, proizvodi fitohormone rasta, enzime i vitamine, obnavlja mikrobijalni život u zemljištu, uz povećanje mikroorganizama u njemu. Ne proizvodi nikakve nitrate niti nitrite.

Dalje, proizvod AZOTER F je poboljšivač zemljišta nastao na osnovu osnovnog đubriva, a sadrži parazitsku gljivicu Trichoderma atroviride, koja preventivno deluje na spore fuzarijuma još u zemljištu. Preporučuje se za đubrenje svih vrsta povrtarskih useva, žitarica i kukuruza.

AZOTER SC je proizvod koji uz bakterije i aktivne materije, sadrži mikoparazitsku gljivicu Coniothyrium minitans, koja pomaže u obnavljanju prirodne sposobnosti zemljišta i time preventivno deluje na spore bele truleži koja se nalazi u njemu. Deluje na pojavu i širenje, odnosno infekciju kultura osetljivih na tu bolest, poput repice, suncokreta, graška i peršuna.

AZOTER B je tekuće bakterijsko đubrivo koje sadrži specijalnu bakteriju Pseudomonas putida, koja poboljšava prihvatljivost mikroelemenata u korenskom sistemu. Učestvuje u razgradnji aromatičnih materija i rezidua koji zagađuju životnu sredinu. Prvenstveno se koristi kod useva, koji su đubreni digestatima iz BPS-a, a preporučuje se na zemljištima zagađenim ostacima ulja, pesticidima i slično.

AZORHIZ je prošireni oblik osnovnog đubriva, koji sadrži simbiotske bakterije Rhizobiurm spp. Namenjen je, naročito za uzgoj soje, graška, graha, lucerke i stočne hrane. Ima dvojno delovanje - omogućava dovoljno snabdevanje bilja azotom tokom cele vegetacije i ujedno pomaže stvaranju novih klica u korenovom sistemu.

Više informacija i kontakt prodajnih predstavnika potražite OVDE.

AZOTER L je tečno bakterijsko đubrivo namenjeno za folijarnu primenu velikog broja kultura, a sadrži bakteriju Herbaspirillum seropedicae. Nitrogene bakterije korišćene na zelenim delovima biljke tokom vegetacijskog razdoblja, zahvaljujući svojoj visokoj mobilnosti, brzo prodiru kroz kutikulu lista u biljku i svojim delovanjem stvaraju dovoljnu količinu azota za ishranu bilja. Koristi se za uljanu repicu, pšenicu, kukuruz, suncokret, šećernu repu, kao i za široki raspon povrtnih kultura.

AZOTER LF je tečno bakterijsko đubrivo nove generacije sa dugotrajnim efektom. Sadrži parazitsku plesan Trichoderma atroviride i služi kao mikrobiološko folijarno đubrivo za povrtarske useve, voćke, vinovu lozu i ratarske kulture. Nanosi se na zelene delove biljke prskanjem. Omogućava značajnu finansijsku uštedu u odnosu na klasična industrijska i folijarna đubriva sa sadržajem azota.

Kako se primenjuju i na kakvim zemljištima?

Đubriva ove kompanije posebno su pogodna za primenu u zemljištu sa sadržajem humusa iznad 1 posto i pH vrednošću u rasponu od 5,0 do 8,5. Najpogodnija primena je za srednje teška, dok se za ekstremno laka peščana i jako kisela zemljišta, ne preporučuje.

Ova bakterijska đubriva se koriste pre setve, optimalno 10 do 14 dana ranije. U primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji primenjuje se neposredno pre setve, odnosno uz sadnju ili direktno kod setve. Primenjuje se pomoću prskalica na površinu zemljišta i razblažuju se vodom.

Preparati se mogu mešati i primenjivati zajedno s reemergentnim herbicidima. Postoji i mogućnost zajedničke primene sa slabim rastvorima mineralnih đubriva.

Ne smeju se mešati s koncentratom tečnih đubriva (npr. DAM 39), a radni pritisak ne sme da prekorači vrednost 2,5 atm. Preporučena doza je 10 litara po hektaru (ali najmanje 150 l pripremljenog rastvora po 1 hektaru), pri čemu samo vrednosti s deklaracije garantuju učinak.

Drugi način upotrebe je primena aplikatorima montiranih na uređaje za kultivaciju, pomoću kojih se obezbeđuje neposredni i direktni unos đubriva u profil zemljišta. To smanjuje troškove i pojednostavljuje rad.

Ova kompanija je pionir u uvođenju bakterijskih đubriva na tržište srednje i istočne Evrope

Primena bakterijskog đubriva pomoću aplikatora sa zapreminom rezervoara od 200 i 400 litara, fiksno montiranim na mehanizaciji (kompaktor, diskovi, kultivator) s podesivim radnim zahvatom prema širini korišćene radne tehnike. Aplikator opremljen sopstvenom jedinicom upravljanja i elektromotorom koji je priključen na bateriju traktora. U rezervoar aplikatora stavlja se koncentrat đubriva AZOTER ili se isti može razrediti s vodom u odnosu 1:1.

Postoji i mogućnost primene pomoću aplikatora industrijskih đubriva sa zapreminom rezevoara od 400 i 600 litara s podesivim radnim zahvatom do 10 m, smeštenim na trotočkastom prednjem produžetku za traktore. Nije potreban prednji kardanski izvod jer je aplikator opremljen sopstvenom jedinicom upravljanja i elektromotorom koji je priključen na bateriju traktora.

Više informacija o ovim proizvodima na srpskom tržištu i kontakt prodajnih predstavnika potražite ovde.


Tagovi

AZOTER Održiva poljoprivreda Bakterijska đubriva Organska proizvodnja


Autorka

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistar politikologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj


Partner