Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spontano paljenje
  • 19.07.2024. 07:30

Šta dovodi do paljenja baliranog sena ili slame i kako ga izbeći?

Različiti faktori dovode do (samo)zapaljenja bala. Na šta morate paziti prilikom skladištenja i kako izbeći moguću štetu?

Foto: Shutterstock/mahc
  • 184
  • 11
  • 0

Visoke letnje temperature mogu da uzrokuju razne probleme poljoprivrednicima, a među njima je i paljenje sena ili slame. To može dovesti do ogromnih materijalnih šteta na gazdinstvu i ugroziti život životinja i ljudi. 

Šta dovodi do paljenja?

Do paljenja može dovesti nekoliko faktora. 

Ako je seno ili slama balirano dok je još vlažno, bakterije i gljivice, odnosno mikrobiološka aktivnost mogu tokom razgradnje organskih materijala uzrokovati povećanje temperature unutar bale. Ovo može dovesti do spontanog zapaljenja. Zato pre samog baliranja osigurajte da sno ili slama budu potpuno suvi. Idealna vlaga za baliranje sena je između 15 i 20 odsto.

Visoke letnje temperature mogu dodatno zagrejti ovaj materijal, pogotovo ako bale stoje na suncu. Zato ih skladištite na hladnom, senovitom mestu. Koristite pokrove koji omogućuju protok vazduha i smanjuju direktnu sunčevu svetlost.

Bale koje se čuvaju u zatvorenim ili slabo provetrenim prostorima takođe zadržavaju toplotu, što može povećati rizik od spontanog zapaljenja. Zato je u ovakvim skladištima važna ventilacija, ali i položaj bala koji mora biti takav da vazduh može slobodno da cirkuliše oko njih.

A tu je i ljudski faktor. Blizina iskrica, otvorenog plamena ili električnih izvora može dovesti do paljenja. Izbegavajte pušenje u blizini bala kao i njihovo držanje uz električne uređaje. 

Kako kontrolisati stanje?

Redovno pratite temperaturu unutar bala pomoću sondi za tu namenu. Ako prelazi 55°C, postoji rizik od spontanog paljenja i potrebno je hitno preduzeti mere hlađenja. U tom slučaju bale razdvojite, osigurajte ventilaciju, ako su pregrejane uklonite ih iz skladišta, poprskajte vodom i nastavite da pratite temperaturu. 

Balirajte samo suvi materijal i čuvajte ga tako da omogućite protok vazduha između njih. Ako je moguće, držite ih razdvojene. 

Znakovi pregrevanja mogu biti mirs paljevine i vidljivi dim, pa ih redovno pregledajte.

Od koristi mogu biti termalne kamere i alarmi koji se aktiviraju na povišene temperature unutar skladišta.

Osigurajte dostupnost aparata za gašenje požara, a u slučaju da su u zatvorenom prostoru, napravite i plan evakuacije, posebno ako su u blizini štala sa životinjama. 


Tagovi

Idealna vlaga Skladištenje slame Paljenje sena Paljenje slame Spontano paljenje Skladištenje sena Mere hlađenja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.