Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 03.08.2023. 18:00

Šta je sa cenama žitarica posle ruskog napada?

Tržište je odreagovalo, razgovarali Putin i Erogan, Borel upozorava.

Foto: Depositphoto/valdisskurde
  • 1.094
  • 132
  • 0

Globalne cene žitarica su povećane nakon što je Rusija napala ukrajinsku luku na Dunavu, izveštava Rojters. U napadu su uništene zgrade u luci Izmail, što je zaustavilo brodove koji su se spremali da stignu kako bi ukrcali ukrajinsko žito uprkos de facto blokadi koju je Rusija ponovo uvela sredinom jula.

Posle napada porasle su cene pšenice, odreagovala je berza u Čikagu za skoro pet odsto zbog zabrinutosti zbog smanjenja globalnih zaliha zbog izbacivanja Ukrajine, jednog od najvećih svetskih izvoznika, sa tržišta.

Rusija je napadala ukrajinsku poljoprivrednu i lučku infrastrukturu više od dve nedelje, otkako je odbijala da produži sporazum kojim je prošle godine ukinuta ratna blokada ukrajinskih luka.

Razgovarali Putin i Erdogan

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa pokroviteljem sporazuma o izvozu žitarica, turskim predsednikom Tajipom Erdoganom. Putin je ponovio ruski uslov za ponovno pridruživanje dogovoru o žitu da se implementira paralelni sporazum kojim se poboljšavaju uslovi za ruski izvoz hrane i đubriva. Taj izvoz je već izuzet od sankcija, a Zapad kaže da Moskva ima za cilj da ugrozi globalno snabdevanje hranom.

Erdoganova kancelarija saopštila je da će ruski lider uskoro da poseti Tursku. Ove godine Putin nije bio u službenoj poseti inostranstvu, a Međunarodni krivični sud ga traži zbog ratnih zločina.

Proizvođači u Ukrajini već osećaju uticaj, jer ne mogu da isporuče svoje proizvode. Pre nego što se Rusija povukla iz sporazuma o Crnom moru ukrajinske rečne luke na Dunavu činile su oko četvrtinu izvoza žitarica. Od tada oni su postali glavna ruta, sa žitom utovarenim na barže i otpremljenim u rumunsku crnomorsku luku Konstancu za dalju isporuku. Cilj Kijeva je da međunarodni brodovi idu pravo tamo i direktno se utovare.

Ujedinjene nacije su upozorile na potencijalnu krizu sa hranom i glad u najsiromašnijim zemljama sveta kao rezultat odluke Rusije da odustane od sporazuma, uz posredovanje UN-a i Turske. Moskva kaže da će brodove koji idu u ukrajinske morske luke tretirati kao potencijalne vojne mete. Zvanični ukrajinski podaci kažu da je pogođeno 26 lučkih objekata, pet civilnih brodova i 180.000 tona žitarica u devet dana od napuštanja sporazuma o žitu.

Stiže upozorenje o stvaranju zavisnosti od ruskog žita

Evropska unija je upozorila zemlje u razvoju da Rusija nudi jeftino žito kako bi stvorila nove zavisnosti pogoršavajući ekonomsku ranjivost i globalnu nesigurnost hrane, navodi Rojters.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Džosep Borel, pisao je zemljama u razvoju i Grupi 20 i pozvao ih na jedinstvo kako bi podstakli Moskvu da se vrati sporazumu i omogući bezbedan crnomorski izvoz.

"Dok se svet suočava sa problemima u snabdevanju i višim cenama, Rusija se sada približava ranjivim zemljama sa bilateralnim ponudama pošiljki žitarica po sniženim cenama, pretvarajući se da rešava problem koji je sama stvorila."

Ističe da je reč o "ciničnoj politici" namerne upotrebe hrane kao oružja za stvaranje novih zavisnosti pogoršavanjem ekonomske ranjivosti i globalne nesigurnosti hrane.

Putin će pokloniti žitarice afričkim zemljama - i dostava će biti besplatna

Jedan od glavnih zahteva Moskve je da se Ruska poljoprivredna banka ponovo poveže na "SWIFT" međunarodni platni sistem, što je EU prekinula u junu 2022. godine. Borel je dodao da je EU u potpunosti posvećena sprečavanju prekomerne usklađenosti i smanjenju rizika, ali nije spomenuo da je generalni sekretar UN-a Antonio Guteres, prošlog meseca rekao da su se zvaničnici UN-a nedavno dogovorili sa Evropskom komisijom da se filijali Ruske poljoprivredne banke omogući da ponovo dobije pristup "SWIFT-u".

Sledećeg meseca se okupljaju svetski lideri u Ujedinjenim nacijama, a Borel kaže da je ključno da zemlje EU nastave da lobiraju u ostatku sveta o bezbednosti hrane. Američki državni sekretar Entoni Blinken trebao bi u četvrtak predsedavati sastankom Veća sigurnosti UN-a o gladi i globalnoj nesigurnosti hrane uzrokovane sukobima.


Tagovi

Tržište žitarica Rusija Ukrajina Vladimir Putin Tajip Erdogan Džosep Borel


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.