Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna politika
  • 27.07.2018. 14:00

Šta je to YPARD?

YPARD širom sveta ima svoje predstavnike zemalja na svim kontinentima koji se zalažu za bolji položaj mladih poljoprivrednika.

Foto: Printskrin ypard.net
  • 821
  • 38
  • 0

Kako je poljoprivreda postala zanimljiv izvor prihoda, tako se sve više mladih odlučuje na život na selu i rad na zemlji. Upravo zbog povećanja broja mladih poljoprivrednika i stručnjaka u poljoprivredi, pre 12 godina osnovana je Mreža mladih profesionalaca u poljoprivredi (Young professionals for agricultural development) ili YPARD. Sedište ove mreže je u Rimu, a samo osnivanje i njene aktivnosti podržane su od strane Ujedinjenih nacija i FAO-a.

YPARD pomaže mladim srednjoškolcima i studentima poljoprivrede širom sveta

Ova neprofitna organizacija, koja sada broji preko 15 000 članova, pomaže mladim srednjoškolcima i studentima poljoprivrede širom sveta da steknu više znanja o poljoprivredi preko raznih master i programa doktorskih studija, kao i mladim poljoprivrednicima da pronađu resurse, dobiju adekvatnu edukaciju i informacije za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

YPARD širom sveta ima svoje predstavnike zemalja na svim kontinentima koji se zalažu za bolji položaj mladih poljoprivrednika, pa tako i poljoprivrednika u Srbiji. Strateški ciljevi ove mreže su razmena znanja i informacija, ostvarivanje mogućnosti za mlade profesionalce u poljoprivredi da doprinosu agrarnoj politici i njenom razvoju, zatim promovisanje poljoprivrede među mladima i olakšan pristup resursima za mlade poljoprivrednike.

YPARD se najviše ponosi do sada ostvarenim dostignućima na polju mentorskih programa za mlade poljoprivrednike Kenije i Filipina, sklapanju saradnji sa organizacijama poput Evropskog foruma za istraživanja za poljoprivredni razvoj, Međunarodnog udruženja studenata u poljoprivrednim i srodim naukama i mnogim drugim.

Besplatan pristup YPARD-u

Svako može da se pridruži ovom pokretu besplatno, jednostavnim učlanjenjem preko sajta ypard.net. Mladi inženjeri poljoprivrede na sajtu u delu ‘mogućnosti’ (opportunities), naći će mnoge programe za dalje usavršavanje, kao i trenutno otvorene konkurse za finansiranje raznih istraživanja u poljoprivredi i zaštiti životne sredine, a mladi poljoprivrednici mentorske programe i otvorene konkurse za podsticaj u poljoprivredi.

YPARD širom sveta ima svoje predstavnike zemalja na svim kontinentima

Predstavništvo YPARD-a u Srbiji postoji od 2013. godine, a do sada je realizovano više projekata od tribina, radionica, seminara i programa namenjenih mladim poljoprivrednicima od učestvovanja na više inostranih seminara i konferencija, među kojima je 10 mladih stručnjaka iz Srbije 2015. godine bilo deo Milan Expo - Internacionalne izložbe sa temom ‘Mi hranimo planetu’ i time značajno doprinelo globalnoj borbi za hranu.

YPARD danas posvećen promovisanju poljoprivrede među mladima

Danas YPARD Srbija posvećen je promovisanju poljoprivrede među mladim ljudima, poboljšanju plasmana njihovih proizvoda povezivanjem sa preduzetnicima i otkupljivačima, kao i organizovanju edukativnih tribina. Priče o mladim poljoprivrednicima, njihovoj proizvodnji, problemima i primerima možete pratiti na mejl adresi ypard.srb@gmail.com.

Mladi u poljoprivredi suočavaju se sa mnogim problemima, od započinjanja poljoprivredne proizvodnje, do plasmana i podizanja kvaliteta samog proizvoda, a doprinose agraranom razvoju na razne načine. YPARD Srbija, kao i čelna Mreža ima za cilj da im pomogne u savladavanju svih prepreka i iskorišćenju svih njihovih potencijala u pravom smeru - razvoju poljoprivrede.


Tagovi

YPARD Selo Ujedinjene nacije FAO Agrarna politika


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao