Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 05.01.2022. 10:00

Šta je u sedam godina ZPP doneo EU poljoprivrednicima?

Prosečan dohodak u EU po radniku porastao je za 15 odsto između 2013. i 2019. godine. Uprkos povećanju, jaz između poljoprivrednog dohotka i prosečne plate u celoj ekonomiji ostaje značajan.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 81
  • 11
  • 0

Odeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije usvojilo je Izveštaj o rezultatima Zajedničke poljoprivredne politike za period 2014/2020. godina. Među glavnim rezultatima su dobar životni standard za poljoprivrednike i sigurno snabdevanje stanovništva zdravom hranom.

Komisija ističe da je ZPP pomogao da se podrže i stabilizuju prihodi poljoprivrednih gazdinstava u navedenom periodu, a sprovedene tržišne mere su pomogle u ograničavanju nestabilnosti cena većine poljoprivrednih proizvoda i olakšale oporavak cena u sektorima pogođenim krizom.

U Izveštaju se ocenjuje ostvarenje ciljeva koje je Komisija postavila za ovaj period, a to su:

  • održiva proizvodnja hrane, s fokusom na poljoprivredni prihod, poljoprivrednu produktivnost i stabilnost cena;
  • održivo upravljanje prirodnim resursima i klimatske akcije, s fokusom na emisije gasova staklene bašte, biodiverzitet, zemljište i vodu;
  • uravnotežen teritorijalni razvoj, s fokusom na ruralno zapošljavanje, promovisanje rasta i smanjenje siromaštva u ruralnim područjima.

Održiva proizvodnja hrane

Prosečan dohodak u EU po radniku porastao je za 15 odsto između 2013. i 2019. godine. Uprkos povećanju, jaz između poljoprivrednog dohotka i prosečne plate u celoj ekonomiji ostaje značajan.

Navedeno je da je broj korisnika dostigao šest miliona u 2019. godini, a da je 20 odsto njih primilo 80 odsto direktnih plaćanja. Ovaj obim odražava raspodelu vlasništva nad zemljom.

Većina velikih korisnika u EU su porodična gazdinstva s površinom između 20 i 100 ha i oni primaju više od 7.500 evra. Polovina njih su mala imanja sa manje od pet hektara, podaci su EK gde se naglašava da je ZPP rezultirao "značajnom preraspodelom" direktnih plaćanja manjim poljoprivrednicima i područjima koja se suočavaju s prirodnim ograničenjima.

Takođe, u Evropskoj uniji je do 2019. godini je bilo osam odsto poljoprivrednog zemljišta pod organskom proizvodnjom, a dve trećine su dobile podršku.

Istovremeno su emisije iz poljoprivrede za 20 odsto niže od nivoa iz 1990. godine. Ovaj pad stagnira od 2010. godine, ali je poljoprivredna proizvodnja porasla za devet odsto što znači smanjenje po jedinici proizvodnje.

Ravnomeran teritorijalni razvoj

Zaposlenost u poljoprivredi EU je dostigla devet miliona ekvivalenata punog radnog vremena do kraja 2019. godine. Procena ukupne prodajne vrednosti po geografskim oznakama ili tradicionalnim specijalitetima (kao što je zaštićena geografska oznaka) iznosila je 77 milijardi evra.

Kako se navodi u Izveštaju, potencijal ZPP-a nije u potpunosti realizovan i mora se učiniti više da se podrži održivost poljoprivrede u Uniji


Tagovi

Evropska komisija ZPP Izveštaj Održiva proizvodnja hrane Mala gazdinstva Direktna plaćanja EU poljoprivreda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u