Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalna referentna laboratorija
  • 11.03.2015. 17:54

Šta je zapravo otvoreno u Batajnici?

Dva dana nakon otvaranja Nacionalne referentne laboratorije, u javnosti još traje rasprava o mnogim pitanjima: šta je u Batajnici, zapravo otvoreno, da li rad te laboratorije ima uporište u zakonu, kao i da li je laboratorija akreditovana?

  • 319
  • 16
  • 0

Kao Skadar na Bojani, moglo bi da važi i za Nacionalnu referentnu laboratoriju. Izgradnja je počela 2004. godine da bi je bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin otvorio 2009. godine. Sada ju je, ponovo, otvorila ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković, koja kaže da je početak rada Direkcije za nacionalne referentne laboratorije izuzetno važan za državu i da se otvaranjem te institucije zaokružio sistem kontrole bezbednosti hrane.

"Sigurna sam da smo današnjim otvaranjem i puštanjem u rad Nacionalne referentne laboratorije učinili veliki korak napred u obezbeđivanju uslova za razvoj poljoprivrede kao i uslova kontrole zdravstvene bezbednosti i kontrole kvaliteta hrane i zaštite zdravlja potrošača", zaključuje Bogosavljević-Bošković.

Otvorena samo Fitosanitarna laboratorija

Oprema nije garant validnih rezultata

I dok pojedini mediji i ministarka pompezno najavljuju otvaranje laboratorije, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Majkl Devenport kaže da treba biti precizan u izjavama i reći da je otvorena Fitosanitarna laboratorija, a ostaje da u budućnosti budu otvorene i laboratorija za fizičko-hemijska ispitivanja hrane i hrane za životinje biljnog i mešovitog porekla te laboratorija za mleko.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški, pozdravlja pozitivne pomake kada je reč o Nacionalnoj referentnoj laboratoriji ali ne očekuje da će skoro moći da ispuni svoju funkciju i da bude garant bezbednosti hrane kod nas. "Sama oprema koju kupite nije garant toga da ćete imati rezultate koji će biti validni. A za uvođenje protokola, akreditacije, i sličnih stvari, koje ta laboratorija, bojim se u ovom trenutku nema, će trebati vreme. Tako da ne očekujem neke spektakularne rezultate rada te laboratorije u 2015. Ipak, moram da napomenem da pozdravljam otvaranje kao prvi korak. Mislim da nije konačno rešenje i da nam neće rešiti probleme oko bezbednosti hrane" konstatovao je Bogaroški.

Sličnog mišljenja je i urednik časopisa Gazdinstvo, Čedomir Keco. "Laboratorija da bi postala referentna mora da bude akreditovana, a za to mora imati opremu i kadrove. Trenutno ova laboratorija ima pet zaposlenih i pod znakom pitanja je koje stručnosti. Nama treba neutralna referentna laboratorija, a ova to sigurno neće biti najmanje još tri-četiri godine. Ne znam kome je trebalo da kaže da se ovim zaokružuje proces kontrole hrane u Srbiji, kada to nije tačno", zaključuje Keco.

Da li je ovde reč o interesnim lobijima?

Činjenica je da rad Nacionalne referentne laboratorije trenutno nema uporište ni u jednom postojećem zakonu, a da ta institucija nije akreditovana. Na pitanje zašto se Nacionalna referentna laboratorija stavlja u funkciju već deset godina i kome to odgovara, sagovornici sa kojima smo razgovarali, a koji su insistirali da ostanu anonimni, govore da je reč o interesnim lobijima, koji gotovo bez ograničenja uvoze prehrambene namirnice pred istekom trajanja, prazneći tako sladišta u Evropskoj uniji. Njima svakako ne odgovara potpun odgovor na pitanje - čime se hranimo - a na koji bi odgovor mogla da da potpuno funkcionalna Nacionalna referentna laboratorija.


Foto prilog


Tagovi

Nacionalna referentna laboratorija Batajnica Saša Dragin Snežana Bogosavljević Bošković Bezbednost hrane Razvoj poljoprivrede Fitosanitarna laboratorija Majkl Devenport Laboratorija za mleko Branislav Bogaroški Čedomir Keco Gazdinstvo Interesn


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."