Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispod oraha
  • 29.04.2023. 07:30

Šta može da raste ispod oraha?

Sena i juglon ograničavaju biljke koje mogu da rastu u podnožju ove voćne vrste. Ali ima povrća, voća i drugog kom to ne smeta.

Foto: Maja Celing Celić
  • 23.301
  • 1.220
  • 0

Orah zauzima veliki prostor svojom krošnjom, stvara kompaktnu hladovinu, iz zemljišta crpi mnogo vode i biljnih hraniva. Odlikuje se brzim rastom nadzemnog i podzemnog sistema. Izlučuje velike količine juglona, materija koje nepovoljno deluju na druge biljke. Ako koren osetljive biljke dođe na 12 mm od korena oraha, on će usvojiti juglon. To će dovesti do njenog uvenuća. Toksično područje nije samo ispod drveta već se pruža i do 20 metara od debla.

Mnogim vrstama ovakvi uslovi neće odgovarati, ostaju zakržljale ili propadaju. Međutim postoje i one kojima to neće smetati. Kako će biljke odreagovati zavisi i od klimatskih uslova, kvaliteta zemljišta.

Ukrasno i lekovito bilje

U prirodi možete da primetite da ispod stabla rastu razne deteline i da im uopšte ne smeta hladovina njegove krošnje. Slična situacija je i s mnogobrojnim ukrasnim biljem. Najbolje će rasti vrste koje se javljaju rano u proleće pre nego što krošnja olista.

Dobro uspevaju tulipani, zumbuli, jagorčevine i ukrasne lupine. Ne treba ih saditi uz samo deblo već malo udaljene. Neven, vinka, razni irisi mogu uspešno da rastu i cvetaju. Ipak, ne treba očekivati da će bujno cvetati u hladovini. Na udaljenosti većoj od jedan metar od stabla dobro će da raste hoste i druge biljke koje podnose senu. Takođe, odaberite paprati, a na ivici krošnje rastu hrizanteme i ehinacea.

Za sada sunce još uvek prolazi kroz krošnju

Povrće i voćne vrste

Od povrća je beli luk najotporniji na uslove ispod krošnje, a za njim slede tikvenjače, uključujući tikvice i dinje, pasulj, šargarepu, peršun, paškanat, cveklu, kukuruz i artičoku.

Od voćnih vrsta veliku tolerantnost pokazuju ribizle, crna malina i ogrozd. Šljive i breskve najbolje podnose blizinu, zatim crna ribizla, malina. Maline će najbolje uspevati na ivici kruga kojeg pokriva krošnja. Orah štiti žbunje od udara jakih vetrova, ali istovremeno ovo područje izbegavaju štetni insekti. Dobro će da raste razno lekovito bilje. Matičnjak, nana, menta, estragon, bosiljak mirisni, vratić dobro podnose senu.

Ne zaboravite da redovno orezujete orah kako bi krošnja bila što prozračnija. Tako ćemo da omogućimo svetlosti da prodre do podnožja stabla. U toku letnjih suša obratite pažnju na zalivanje biljaka, jer jak koren oraha snažno usisava vlagu iz zemljišta.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah se može saditi u jesen ili u proleće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se... Više [+]

Tagovi

Orah Biljke ispod oraha Raste ispod oraha Hlad oraha Juglon Gusta krošnja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.