Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 14.11.2023. 13:55

Šta poljoprivrednici koji nisu izašli na protest misle o protestu?

Pitali smo četiri udruženje koja nisu izašla na proteste šta misle o istom, kao i o zahtevima koji ih prate.

Foto: Mileta Slankamenac
  • 5.142
  • 322
  • 0

Trenutno na anketi Agrokluba o tome šta čitaoci našeg portala misle o zahtevima poljoprivrednika koji protestuju, više od 88 odsto glasalo je da podržava. Međutim, njihovo mišljenje ne dele pojedine poljoprivredne asocijacije i udruženja. 

"Mi se dogovaramo sa Ministarstvom unazad već godinu dana, sa delegacijom od sedam ljudi iz srednjeg i južnog Banata, Srema i Šumadije. Mi nismo potpisali nikakav sporazum sa Vladom, pa ne možemo da kažemo da nismo ispoštovani. Mi se bavimo svim vidovima institucionalne borbe sistema ovakav kakav jeste. Mi moramo da sarađujemo sa ministarkom danas, sutra će to možda biti neko drugi", kaže Đorđe Grujić ispred Asocijacije 2022.

Svetliju "nijansu sive" zastupa jedan deo članova Asocijacije koji je osnovao Pokret poljoprivrednika Srbije, a koji će izaći na lokalne izbore u Topoli, Kragujevcu i Petrovcu na Mlavi - za sada.

"Mi podržavamo svaki vid borbe za dobrobit poljoprivrednika Srbije, ali vođeni iskustvom iz prethodnog protesta, nemamo dobro mišljenje s obzirom da smo svedoci kako su oni završeni. Smatram da trenutno nemamo relevantne institucije, što ne znači da ne treba da tražimo, ali ne razumem sad njihove zahteve, ako dobijamo odgovor sa druge strane da su oni ispunjeni", rekao je Milan Milošević iz Viševca ispred Pokreta i podvukao da podržavaju proteste, ali ne na ovakav način.

Osnivanje PPS-a u Viševcu (foto: J. Kuzmić)

Potpunu podršku daje Udruženje "Pančevački ratari", Asocijacija "Agrarni forum" Pančevo i Udruženje "Građanska neposlušnost" Dolovo.

"Država mora hitno da zabrani uvoz ukrajinskih žitarica i uljarica, kao što su uradili Mađarska, Poljska i Slovačka. Podržavamo podizanje subvencija na 35.000,00 dinara, iako smatramo i dalje da samo 400 evra po hektaru može da nas spase, kao što je u našem okruženju članica EU. Sve zemlje našeg okruženja imaju jeftiniji evro dizel za poljoprivredu, stoga treba u potpunosti ukinuti akcize i PDV za poljoprivrednike. Pošto smo mi, Banaćani, veliki proizvođači suncokreta, tražimo da Vlada Srbije i uljare doplate za suncokret uz akontnu cenu od 37-40 dinara za kilogram svim poljoprivrednicima još 20 dinara za kilogram kao konačna cena", istakao je u saopštenju Jovan Negovan i istakao da proteste treba nastaviti i održati dok Vlada Srbije ne bude spremna da u potpunosti prihvati zahteve poljoprivrednika - "do konačne pobede".

Sa teladima ispred Ministarstva, ako ne odgovore na zahteve stočara

Uzdržan stav imaju stočari, odnosno Udruženje odgajivača goveda Centralne Srbije.

"Naše udruženje je neutralno po pitanju protesta. Mi smo stočari i nećemo se vezati uz interese ratara", rekao je Milija Palamarević ispred ovog udruženja. Na komenar autorke, da li to znači da ne podržavaju ni zahteve koje se tiču stočarstva, rekao je da "u njihov pravac nemaju potrebe da se mešaju", jer oni znaju šta je neophodno za opstanak stočarstva, kao što oni koji demonstriraju znaju šta je potrebno za ratarstvo.

Šta je sve blokirano?

Stanje na terenu pokazuje da se protesti šire, te je za sada blokirano nekoliko tačaka; Rafinerija Novi Sad, Čelarevo - Gložan, Most za Stapar iz Sombora, Kljajićevo kod Sombora, Subotica, Kikinda, Stara Pazova, Aradac, Uljma, Tovariševo, regionalni put Požarevac - Veliko Gradište, petlja kod Batočine, Čenta, granični prelaz Srpska Crnja, magistralni put Odžaci - Bačka Palanka, putni pravac Novi Sad - Zrenjanin, Bački Petrovac, Bavanište.

Sutra se pridružuju kolege iz Vršca, a u planu je i Ćuprija.


Tagovi

Protest Đorđe Grujić Milan Milošević Milija Palamarević Jovan Negovan Stočari Ratari Zahtevi poljoprivrednika Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...