Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočari
  • 08.11.2023. 16:00

Sa teladima ispred Ministarstva, ako ne odgovore na zahteve stočara

Da li je ova životinja potrebna državi ili seljak treba da se kloni ovog posla, pita Milija Palamarević u ime svih predstavnika stočara.

Foto: AK grafika
  • 491
  • 62
  • 0

Predstavnici nekoliko udruženja stočara završili su danas drugi sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, kojem je prisustvovala i ministarka Jelena Tanasković, ali i predstavnici mlekara Srbije.

Udruženje "Naše mleko", "Uzgajivači goveda Centralne Srbije", "Proizvođači mleka Mačvanskog okruga", subotičko i udruženje Šumadije i Pomoravlja, razgovarali su o ispunjenju zahteva da se subvencija po grlu goveda podigne na 55.000 dinara i subvencionisanje junica na 150.000 dinara. Ovaj projekat bi zahtevao tri godine trajanja, kako bi dao rezultate u revitalizovanju stočnog fonda.

"S obzirom da oni subvencionišu uvoz stranih junica sa 170.000 dinara, mi smatramo da je pametnije i bolje odgajati sopstveno telo do junice. Krajnji zadatak je da se poveća brojno stanje grla, a samim tim da se zadrži seosko stanovništvo", kaže ispred Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije Milija Palamarević za Agroklub.

Zbog prelevmana ponovo u problemu

Predstavnici mlekara "Kuč", "Somboled", "Imlek", "Mlekoprodukt", "Ekomlek", "Megle", "Zlatiborska" i još nekoliko manjih mlekara, bili su sa druge strane "stola" gde su predstavili stanje u mlekarstvu sa fokusom na ukidanje prelevmana (31. oktobra) na sve mlečne proizvode.

Kosmovac ima pogled "od milion dolara" i proizvode koji ne mogu da se kupe?

"Mi smo ponovo u jednoj nesigurnosti, a to je da će uvoz i dalje da ide. Iako nas ministarka uverava da će to da kontroliše, naša proizvodnja će ponovo biti ugrožena. Predstavnici mlekara su stalno u problemu, jedva krpe kraj sa krajem i jedva posluju", rekao je ironično naš sagovornik i dodao da oni ustvari imaju profitabilno poslovanje, što je potvrdila i ministarka.

Sada se čeka odgovor ministarstva i usvojenje predloženih zahteva.

"Ukoliko ne odgovore, mi ćemo otići sa par teladi ispred Ministarstva da postavimo pitanje našoj državi da li je ova životinja potrebna njoj, da ostane i hrani desetine hiljada ljudi koliko jedna krava može da izluči mleka u toku svog proizvodnog života ili poručuje seljaku da je to posao kojeg treba da se klone", najavio je Palamarević.

Naslovna fotografija: Momčilo Karan/Depositphotos/benschonewille


Tagovi

Protest Sastanak Ministarstvo poljoprivrede Milija Palamarević Mlekari Srbije Stočari Srbije Subvencije po grlu Junice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]