Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočari
  • 08.11.2023. 16:00

Sa teladima ispred Ministarstva, ako ne odgovore na zahteve stočara

Da li je ova životinja potrebna državi ili seljak treba da se kloni ovog posla, pita Milija Palamarević u ime svih predstavnika stočara.

Foto: AK grafika
  • 498
  • 63
  • 0

Predstavnici nekoliko udruženja stočara završili su danas drugi sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, kojem je prisustvovala i ministarka Jelena Tanasković, ali i predstavnici mlekara Srbije.

Udruženje "Naše mleko", "Uzgajivači goveda Centralne Srbije", "Proizvođači mleka Mačvanskog okruga", subotičko i udruženje Šumadije i Pomoravlja, razgovarali su o ispunjenju zahteva da se subvencija po grlu goveda podigne na 55.000 dinara i subvencionisanje junica na 150.000 dinara. Ovaj projekat bi zahtevao tri godine trajanja, kako bi dao rezultate u revitalizovanju stočnog fonda.

"S obzirom da oni subvencionišu uvoz stranih junica sa 170.000 dinara, mi smatramo da je pametnije i bolje odgajati sopstveno telo do junice. Krajnji zadatak je da se poveća brojno stanje grla, a samim tim da se zadrži seosko stanovništvo", kaže ispred Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije Milija Palamarević za Agroklub.

Zbog prelevmana ponovo u problemu

Predstavnici mlekara "Kuč", "Somboled", "Imlek", "Mlekoprodukt", "Ekomlek", "Megle", "Zlatiborska" i još nekoliko manjih mlekara, bili su sa druge strane "stola" gde su predstavili stanje u mlekarstvu sa fokusom na ukidanje prelevmana (31. oktobra) na sve mlečne proizvode.

Kosmovac ima pogled "od milion dolara" i proizvode koji ne mogu da se kupe?

"Mi smo ponovo u jednoj nesigurnosti, a to je da će uvoz i dalje da ide. Iako nas ministarka uverava da će to da kontroliše, naša proizvodnja će ponovo biti ugrožena. Predstavnici mlekara su stalno u problemu, jedva krpe kraj sa krajem i jedva posluju", rekao je ironično naš sagovornik i dodao da oni ustvari imaju profitabilno poslovanje, što je potvrdila i ministarka.

Sada se čeka odgovor ministarstva i usvojenje predloženih zahteva.

"Ukoliko ne odgovore, mi ćemo otići sa par teladi ispred Ministarstva da postavimo pitanje našoj državi da li je ova životinja potrebna njoj, da ostane i hrani desetine hiljada ljudi koliko jedna krava može da izluči mleka u toku svog proizvodnog života ili poručuje seljaku da je to posao kojeg treba da se klone", najavio je Palamarević.

Naslovna fotografija: Momčilo Karan/Depositphotos/benschonewille


Tagovi

Protest Sastanak Ministarstvo poljoprivrede Milija Palamarević Mlekari Srbije Stočari Srbije Subvencije po grlu Junice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...