Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena mleka
  • 08.03.2024. 18:00

Šta se dešava sa cenama mleka na svetskom tržištu?

Globalno snabdevanje mlekom ove godine će skromno rasti, komentarišu analitičari

Foto: Depositphotos/Passakorn211
  • 220
  • 45
  • 0

Pad cena mleka na globalnom tržištu zabeležen je prvi put ove godine. Na poslednjoj aukciji "Global Dairy Trade-a", održanoj u četvrtak, pale su za 2,3 odsto, piše Agrarheute. Analitičari novozelandske terminske berze navode da je to najveći pad na ovoj platformi od avgusta prošle godine. 

Cena obranog najviše pada

Najveći pad beleži obrano mleko u prahu, za 5,2 odsto. Ipak, prosečna cena još uvek je znatno viša od cene za decembar i januar. Silazni trend je nastavljen i za punomasno mleko u prahu, za 2,8 odsto. 

"Fonterra", novozelandska multinacionalna zadruga u vlasništvu oko 10.500 farmera koja pokriva oko 30 odsto svetskog izvoza mlečnih proizvoda, ima veliki uticaj na tržištu. Ona je povećala svoju prognoziranu cenu 12. februara, na 7,30 do 8,30 NZD (4.13- 4.70 evra, odnosno 484-550 dinara, što je za 17 centi više od decembarskog proseka. 

Na stranici Globalnog tržišta mleka prosečna cena od 5. marta je 3,34 evra (oko 391 dinar), dok je obrano 2,43 evra (oko 285 dinara), a punomasno 3,03 evra (oko 355 dinara). 

Globalno snabdevanje

Analitičari napominju da uprkos očekivanom smanjenju ponude na Novom Zelandu, na tržištu postoji iznenađujuća količina obranog mleka. Iako proizvodnja na globalnom nivou opada, a svih pet velikih izvoznika takođe izveštava o padu, potražnja je i dalje mešovita i nesigurna.

Globalno snabdevanje mlekom, piše Dairy global, ove godine će skromno rasti. Proizvodnja na Novom Zelandu će verovatno biti nešto povećana u odnosu na prošlu godinu.

"Nasuprot tome, propisi o zaštiti okoline doveli su do značajnog pada proizvodnje u Evropi", izjavila je Keli Ekhold, glavna ekonomistkinja banke Westpaca NZ. 

U Kini domaća proizvodnja raste, a uvoz, posebno sirovog, kao i mleka u prahu, slabi. Podaci USDA-e pokazuju da je njihova proizvodnja prošle godine iznosila ukupno 41 milion tona - što je povećanje od 4,6 odsto u odnosu na 2022. i čak 28 odsto u odnosu na podatke iz 2019. godine.


Tagovi

Globalno tržište Proizvodnja mleka Cena mleka Snabdevanje mlekom Tržište mleka Pad cena


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.