Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 21.02.2024. 18:00

Šta se dešava sa cenama na tržištu žitarica i uljarica?

Konkurencija između pšenice zapadnoevropskog i crnomorskog porekla je na novom vrhuncu.

Foto: Depositphotos/yanik88
  • 562
  • 46
  • 0

Cene na tržištu žitarica su i dalje slabe. U utorak su bile u padu, od oko devet evra za tonu za pšenicu i kukuruz, a slično se očekuje i u narednoj nedelji. 

Analitičari kompanije Agritel danas izveštavaju o oporavku terminskih tržišta sa obe strane Atlantika. Reč je o dnevnim porastima od +2,3 odsto za pšenicu i +2,2 odsto za kukuruz što je najjači rast unazad poslednjih sedam meseci. Ali, navode kako je cena i dalje ispod psihološkog nivoa od 200 evra/t. 

Na gotovinskom (spot) tržištu one su ipak nešto više i prešle su taj prag.

Cena pšenice na pariškoj spot berzi:

Smatraju da je konkurencija između pšenice zapadnoevropskog i crnomorskog porekla na novom vrhuncu, na šta veliki uticaj imaju i protesti poput onog u Poljskoj gde farmeri blokiraju kamione i vozove koji prevoze ukrajinske žitarice. 

Kada je reč o pšenici na terminskom tržištu za maj, ona se na pariškom MATIF-u trguje za 198 evra/t, a kukuruz za jun po 171 evro/t. Razlog su jeftinije crnomorske, slabija potražnja, ali i prognoza za veću količinu ruskih.

Cena kukuruza: 

Cene za uljanu repicu beleže lagani pad, pa je tako za maj 2024. pala za 1,50 evra/t na 425 evra/t. Kada je reč o novoj, avgustvskoj žetvi, stabilizovale su se na 423,75 evra/t. Na ovakav trend utiču cene brazilske soje i poboljšanje vremenskih uslova u Argentini. S druge strane, padaju cene sirove nafte kao i palminog ulja. 

Cena uljane repice:

Pati i američko tržište

Kada je reč o američkom tržištu, pšenica, čija je cena oštro pala prošle nedelje, snažnije se oporavila u odnosu na kukuruz i soju. 

Kažu kako su i cene tamošnje pšenice pod velikim uticajem međunarodne konkurencije crnomorske dok na kukuruz i soju utiče situacija u Južnoj Americi, odnosno Brazilu i Argentini. 

Očekuje se mnogo ruskih žitarica 

Ako vremenski uslovi budu normalni, ove bi godine Rusija mogla požnjeti 135-145 miliona tona žitarica, rekao je predsednik Ruske unije žitarica Arkadij Zločevski. Istakao je kako očekuju povećanje izvoza na najmanje 70 miliona tona. 

Takođe, ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je od početka februara izvezeno 3,2 miliona tona žitarica, gotovo koliko i prošlog meseca (3,3 mil. t).

Loša evropska prognoza 

S obzirom na loše prognoze za proizvodnju u Evropi, posebno Francuskoj u kojoj je značajno pala površina pod ozimim žitaricama, pšenice za -7,7 odsto na 4,36 miliona hektara te ječma za -6,6 odsto na 1,3 mil. ha, očekuje se lagani oporavak cena.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Ali, prognozirana kiša bi mogla da pogorša ionako tešku situaciju, posebno za ozimine, navodi Agrarheute. Oko 68 odsto pšenice je u dobrom do izvrsnom stanju, u poređenju sa 93 odsto u ovo doba prošle godine. Za jari ječam, vlažno vreme značajno odlaže setvu. 


Tagovi

Tržište žitarica Tržište uljarica Cena žitarica Cena pšenice Cena uljarica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.