Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Knjigovodstvo
  • 16.08.2020. 10:00

Šta se dobija vođenjem knjigovodstva na poljoprivrednom gazdinstvu?

Kada se spomene reč knjigovodstvo obično se misli na obimne evidencije i složene računske operacije. Na gazdinstvu se može svesti na svega nekoliko aktivnosti koje ne oduzimaju mnogo vremena, ističe stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe "Poljosvet" iz Loznice Milica Popadić.

Foto: Bigstock/Prathan
  • 2.174
  • 49
  • 0

Vođenje knjigovodstva na poljoprivrednim gazdinstvima je prilično zanemareno u našoj zemlji. Veliki broj poljoprivrednih proizvođača ne prepoznaje korist i takav vid aktivnosti im predstavlja dodatnu obavezu. U poslednje vreme se javlja sve veća potreba za sagledavanjem svih aspekata, mogućih propusta i uspešnosti proizvodnje jer je to jedan od uslova za uspešno upravljanje poljoprivrednim gazdinstvima, ističe stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe "Poljosvet" iz Loznice Milica Popadić.

Šta podrazumeva knjigovodstvo na gazdinstvima?

Kada se spomene reč knjigovodstvo obično se misli na obimne evidencije i složene računske operacije. Na gazdinstvu se može svesti na svega nekoliko aktivnosti koje ne oduzimaju mnogo vremena. To podrazumeva čuvanje računa, izvode iz banke, rešenja od subvencija i potrebno je dnevno ili nedeljno unošenje svih transakcija.

Značaj vođenja knjigovodstva na gazdinstvima:

  • osnova za donošenje odluka koje se tiču upravljanja gazdinstvom;
  • pruža informacije kako se novac troši i kako se zarađuje;
  • pomaže u pronalaženju načina smanjenja troškova i povećanja profita;
  • olakšava planiranje budućih aktivnosti;
  • svi rizici karakteristični za poljoprivrednu proizvodnju svode se na razumnu meru i
  • može se izmeriti finansijski uspeh na kraju godine.

Knjigovodstveni obrasci

Za vođenje knjigovodstva postoje obrasci koji služe za beleženje svih prihoda i troškova koji se odnose na gazdinstvo, napominje Popadićeva. Radi lakšeg beleženja podataka, dati su obrasci koji su podeljeni u tri grupe:

Zašto nove generacije treba da uzmu u obzir karijeru u poljoprivredi?

  1. Prihodi i troškovi biljne proizvodnje;
  2. Prihodi i troškovi stočarske proizvodnje;
  3. Opšti troškovi gazdinstva

Vođenje evidencije u biljnoj proizvodnji obuhvata sve prihode i rashode nastale usled prodaje ili potrošnje - za svaku biljnu kulturu otvara se po jedna tabela gde se unosi: ukupna proizvedena količina glavnog proizvoda; ukupna prodata količina proizvoda; ukupna količina potrošena u domaćinstvu; ukupna količina potrošena na gazdinstvu. Zatim, kupljeni materijal u biljnoj proizvodnji - unose se vrsta materijala, količina, jedinica mere i iznos u dinarima i to za kupljeni materijal u biljnoj proizvodnji (seme, sadnice, đubriva, sredstva za zaštitu bilja i slično) i ostali kupljeni materijal (materijala za vezivanje bala ili malina, pakovanje proizvoda, ambalaža...).

Vođenje evidencije u stočarskoj proizvodnji obuhvata promenu broja stoke na gazdinstvu (rođeno, kupljeno, prodato); zatim prihode od stočarskih proizvoda (mleko i proizvodi od mleka, jaja, med i ostalo); kupljenu stočnu hranu po odgovarajućim vrstama stoke); plaćene usluge i kupljeni materijal u stočarskoj proizvodnji (veterinarske usluge, veterinarsko osemenjavanje krava, troškovi selekcije, deterdženti za definfekciju, i tako dalje).

Vođenje evidencije za ostale poslovne promene na gazdinstvu obuhvata usluge radne snage, mehanizacije i opreme (plaćanja za stalnu i povremenu radnu snagu, plaćanje za usluge oranja, setve, žetve, tekuće održavanje mašine, goriva i maziva, troškovi upotrebe privatnog automobila za poslovne svrhe), onda opšte troškove gazdinstva (održavanje objekata, troškovi električne energije, vode, grejanja, porezi i doprinosi u vezi sa poslovanjem na gazdinstvu i zemljište i objekte, zakup, kamate za kredite) i subvencije i ostale poslovne promene, navodi loznički stručnjak.

Zašto je važno voditi knjigu polja u ratarstvu?

Iako je vođenje knjigovodstva na poljoprivrednim gazdinstvima vrlo korisno, i dalje je veliki broj onih koji ne vode nikakvu evidenciju o poslovima obavljenim na svojim parcelama ili vode takvu evidenciju u kojoj se veoma teško snalaze. Jedino je primetno da je sve više onih koji vode knjigu polja, a podsetimo, cilj vođenja knjige polja je analiza uticaja primenjene agrotehnike i vremenskih uslova na prinos i kvalitet ratarskih useva. Na osnovu analize se donose odluke o tome koje agrotehničke mere treba primeniti sledeće godine. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Vođenje knjigovodstva Knjiga polja Milica Popadić Poljoprivredno gazdinstvo Evidencija Troškovi Prihodi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...