Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kretanje cena
  • 23.12.2023. 15:00

Šta se događalo sa cenama poljoprivrednih proizvoda u trećem kvartalu 2023.?

Ukratko, cene su pale. Ali, velike su razlike između pojedinih proizvoda.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 270
  • 34
  • 0

Cene poljoprivrednih proizvoda u EU za proizvode i inpute koji nisu povezani s investicijama, pale su u trećem kvartalu 2023. godine. Najnoviji podaci Evropskog zavoda za statistiku Eurostat ukazuju na dalje smirivanje globalnog poljoprivrednog tržišta posle perioda poremećaja.

Prosečna cena poljoprivrednih proizvoda koje poljoprivrednici prodaju na kućnom pragu pala je za devet odsto u trećem kvartalu 2023. godine u odnosu na isti 2022.

U trećem je kvartalu došlo i do ubrzanja stope pada cena poljoprivrednih inputa koji nisu povezani sa investicijama, a iznosi 11 odsto, u odnosu na drugi kvartal kada je bilo minus pet odsto.

Pale cene žitarica, mleka i đubriva

Porast cena poljoprivrednih proizvoda dostigao je vrhunac u trećem kvartalu 2022. koji je za trideset odsto bio veći u poređenju sa istim 2021. godine. Posle toga je došlo do usporavanja tog trenda.

Ukupan pad u trećem tromesečju 2023. odražava velike razlike između pojedinih proizvoda. Tako je prosečna cena žitarica pala za oko jednu trećinu ili 32 odsto. Snažan pad je zabeležen kod raži i grubo samlevenog zrna pšenice i raži (proso), pšenice i spelte, te ječma. Naglo je pala i cena mleka, za 15 odsto, a među ostalim proizvodima umereniji pad su imali voće za pet i živina za tri odsto.

Za šta su rasle cene?

Nagli porast cena u trećem kvartalu 2023. zabeležen je za za maslinovo ulje, i to od 73 odsto u odnosu na isti 2022. Porast su zabeležila biljna vlakna koja se koriste u indutriji, za 50 odsto, krompir 48 (uključujući semenski i konzumni koji su oba porasla za po 30 odsto) i šećerna repa 44 odsto.

Među inputima koji se ne odnose na investicije najveći pad su imale cene đubriva i poboljšivača zemljišta od 36 odsto, a zatim energije i maziva za 18 i stočne hrane za 12 odsto.

Jeftiniji poljoprivredni proizvodi

Na nacionalnom nivou, 21 članica EU je zabeležila smanjenje ulaznih cena poljoprivrednih proizvoda u trećem kvartalu 2023. u odnosu na isti 2022. godine. Najveći pad cena zabeležen je u zemljama sa visokom specijalizacijom za žitarice i/ili mleko. Na prvom mestu je Bugarska sa 28 odsto. Slede je Mađarska sa 26, Litvanija i Letonija sa po 24 i Slovačka sa 20 odsto.

Cene su porasle u šest južnih zemalja, a najviše u Grčkoj za 22 odsto. Zatim na Kipru za 11, Portugalu za osam, u Španiji i Malti za po pet i Italiji za jedan odsto. Maslinovo ulje je naviše poskupelo u Španiji, čak 103 odsto, dok je rast od 99 odsto zabeležen u Portugalu.

Što se tiče inputa koji se ne odnose na investicije, najoštrije stope pada cena u odnosu na treći kvartal 2022. zabeležene su u Litvaniji od 27 i Holandiji 26 odsto. Malta je bila jedina zemlja EU koja je zabeležila porast od jedan odsto.


Tagovi

Eurostat Cene poljoprivrednih proizvoda Rast cena Kretanje cena Pad cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.