• Radovi u polju
  • 04.03.2019. 10:00

Šta se radi, a šta sadi u martu?

Iskusni poljoprivrednici znaju šta treba da rade u martu, ali mladi i početnici, kao i amateri koji se za kućne potrebne bave ovim poslom, često su u nedoumici šta je to što bi mogli sada da rade. 

Foto: Bigstock/ Romrodinka
  • 2.534
  • 105
  • 1

Mart je udarnički mesec za radove u bašti, voćnjaku, povrtnjaku, zato je sada krajnje vreme da uđete u svoje bašte, da "zasučete rukave" kako biste startovali sa prvim radovima. Iskusni poljoprivrednici znaju šta im je raditi, ali mladi i početnici, kao i amateri koji se za kućne potrebe bave ovim poslom, često su u nedoumici šta je to što bi mogli sada da rade. 

Pre okopavanja stavite tanak sloj pregorelog stajnjaka

Mart je idealan mesec za pripremu zemljišta za sadnju. Možete da izašovite ili da ga okopate motikom, sve zavisi kog tipa je zemljište odnosno njegova zbijenost. Ukoliko je površina veća preporučujemo da to učinite poljoprivrednim mašinama. Pre okopavanja trebalo bi da stavite tanak sloj pregorelog stajnjaka, onda prekopajte ili ga nakon okopavanja obogatite mineralnim đubrivom. Ako kojim slučajem sadite na peskovitom i rastresitom zemljištu bilo bi poželljno da preko njega rasporedite sloj humusa, treseta ili pregorelog stajnjaka, pa onda da prekopavate, pošto ćete na taj način popraviti fizičku strukturu zemljišta, a ujedno ćete zemlju obogatiti i mineralnim sastojcima.

Zemljište sa krupnijim komadima kamena

Ako kojim slučajem živite u brdsko-planinskim predelima i imate ovaj tip zemljišta, obavezno ga obogatite organskim đubrivom - pregorelim stajnjakom ili tresetom. Veliko kamenje i komade kamenja povadite iz zemlje, zatim dodajte još humusa, a onda ga pažljivo obradite. Ako želite da imate povrće u svojoj bašti, sada je idealno da u prvoj dekadi posejete blitvu, luk, spanać, grašak, šargarepu, zelenu salatu, celer i čičoku. U drugoj dekadi odnosno u drugoj polovini ovog meseca trebalo bi za posejete celer ako već niste, rotkvice, mirođiju, peršun, paštrnjak. U trećoj dekadi idealno vreme je za sadnju kupusa, kelja i kelerabe.

Kako pripremiti rasadu? 

Mart je idealan mesec za zasnivanje rasada sezonskog povrća, kao što su prokelj, brokoli, karfiol, kupus, krastavci, paradajz, paprika, lubenica, dinja i patlidžan čije se seme može pronaći u poljoprivrednim apotekama. Za rasad treba da pripremite stare gajbice ili sandučiće sa mešavinom peska i zemlje.
Nakon što ste to uradili rasporedite seme i blago ga sabijte u zemlju. Zalivajte ga i ostavite na osunčanom i toplom mestu dok ne proklija. 

Ukoliko nemate plastenik ili staklenik, sandučići odnosno gajbice mogu se pokriti i nekim staklenim ili plastičnim zvonom, pa čak i providnom folijom ili celofanom. Ovo je veoma bitno, jer na taj način obezbeđujete veću vlažnost i toplotu, radi boljeg i bržeg klijanja. Ukoliko se odlučite za alternativu, što češće provetravajte, pošto ovakvi uslovi pogoduju razvoju patogenih organizama.

Mart je idealan za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja

Mart je takođe i idealan mesec za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja, a posebno je pogodan za prolećnu sadnju ruža. Tokom ovog meseca trebalo bi da proredite presadite lekovito i začinsko bilje. U ovom mesecu se orezuje voće i žbunasto bilje koje cveta tokom leta, a neke od njih su ruže, hortenzije, perena, kao i živa ograda. 

Još nije kasno da posadite voćnjake, ali pod uslovom da zemlja nije smrznuta i previše vlažna. Oko stabala starih voćaka možete da stavite stajnjak ili kompost. Na ovaj način ćete održati veću plodnost zemlje, suzbiti korove i omogućiti duže zadržavanje vlage. Sada je dobro vreme da počnete sa pravljenjem komposta. Kompostiranje je savršen način za recikliranje svog biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće. Za uzvrat dobijate idealno đubrivo.


Tagovi

Radovi Mart Bašta Voćnjak Povrtnjak Kompost Sejanje Sadnja Tle Zemljište Mart Radovi


Autorka

Ljiljana Milovanović

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.