Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar na farmi
  • 18.01.2024. 07:30

Šta sve može da uzrokuje požare na gazdinstvu i kako ih sprečiti?

Vreme je grejanja, izvođenja radova u zatvorenom, čišćenja okućnice, rezidbe u voćnjacima i vinogradima... Budite na oprezu!

Foto: Depositphotos/Kidney_Stone
  • 75
  • 7
  • 0

Neispravni dimnjaci i električne instalacije česti su uzroci požara na poljoprivrednim gazdinstvima koji osim velike materijalne štete mogu koštati života i ljudi i životinja. Jedan takav slučaj je zabeležen u Srbiji, u Somboru gde je, nažalost, stradalo 300 svinja.

Zato ovom problemu treba pristupiti vrlo ozbiljno i odgovorno, posebno u ovo doba godine kada se greju objekti za životinje, izvode radovi kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru. 

Kao prvo, vrlo je bitno redovno održavanje i čišćenje dimovodnih kanala. Takođe, postoji opasnost i kod grejanja samih ekonomskih i objekata za životinje gde ključnu ulogu igraju neispravne električne instalacije, dotrajale grijalice, oštećeni kablovi i slično. Neispravno odlaganje žara i pepela koji nije ugašen takođe mogu da izazovu požar.

Osim toga, u ekonomskim objektima se često izvode različiti radovi kao što je, na primer, krunjenje kukuruza, varenje, brušenje i slično. Zato je radove potrebno izvoditi uz maksimalan oprez kako ne bi došlo do požara izazvanog iskrenjem mašina i alata.

Kako umanjiti rizik od požara? 

Požare ne možemo u potpunosti da sprečimo, ali možemo da uradimo niz radnji za umanjivanje rizika od njihovog nastanka. 

Uz spomenuto održavanje dimnjaka, izuzetno je bitno održavanje ispravnosti ekonomskih i poljoprivrednih mašina, pogotovo električnih instalacija na njima.

Ekonomski objekti često služe kao skladišta materijala koji je zapaljiv (pesticidi, đubriva, drvo, plastika, boje, lakovi). Redovno čišćenje i uklanjanje nepotrebnih materijala smanjuje požarno opterećenje objekta.

Kako skladištiti mineralno đubrivo?

Održavanje okućnice i neposredne blizine svih objekata očišćenima od suve trave, niskog raslinja i nagomilanih predmeta, pretežno drva, takođe sprečava širenje požara na objekat.

Stiže nam i vreme rezidbe vinograda, voćnjaka, čišćenje poljoprivrednih površina. Nemojte spaljivati biljni otpad nego ga kompostirajte. Ako je reč o ostacima vinove loze ili grančica voćaka za koje smatrate da su zaraženi, spalite ih na bezbedan način, daleko od objekata i predmeta koji mogu da se lako zapale. 

Ugradnja detektora dima i požara na ekonomske objekte i u kućanstva, kao i nabavka aparata za gašenje početnih požara, može da spreči širenje i katastrofu. 

Šta raditi ako dođe do požara?

U slučaju da dođe do požara, bilo na objektu ili na otvorenom prostoru, bitna je što ranija dojava vatrogascima. Ona mora sadržavati informacije o tačnoj lokaciji, opis događaja, opis objekta, informacije o ugroženim osobama, objektima ili životinjama. U HVZ kažu da je važno ostati na telefonskoj liniji ako vas dežurni vatrogasac traži dodatne informacije.

Gašenje požara možete započeti sami, ako ne ugrožavate svoju i tuđu bezbednost. Gasite ih aparatima za početno gašenje (u slučaju požara klase A – papir, drvo, slama ili početnih požara klase B) ili vodom (u slučaju požara klase A – papir, drvo, slama).

Kad vatrogasci dođu na mesto intervencije, dajte im sve informacije koje traže. Ne radite nepotrebnu gužvu radi fotografisanja ili posmatranja intervencije. 


Tagovi

Požar na farmi Neispravne instalacije Uzrok požara Detektor dima Aparati za gašenje Požar na gazdinstvu


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Priroda

"Pred oluju 2"
Fotografija nastala 11. juna u 12:18 č, u ataru sela Brežane, Požarevac, neposredno pred početak oluje.