Vreme je grejanja, izvođenja radova u zatvorenom, čišćenja okućnice, rezidbe u voćnjacima i vinogradima... Budite na oprezu!
Neispravni dimnjaci i električne instalacije česti su uzroci požara na poljoprivrednim gazdinstvima koji osim velike materijalne štete mogu koštati života i ljudi i životinja. Jedan takav slučaj je zabeležen u Srbiji, u Somboru gde je, nažalost, stradalo 300 svinja.
Zato ovom problemu treba pristupiti vrlo ozbiljno i odgovorno, posebno u ovo doba godine kada se greju objekti za životinje, izvode radovi kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.
Kao prvo, vrlo je bitno redovno održavanje i čišćenje dimovodnih kanala. Takođe, postoji opasnost i kod grejanja samih ekonomskih i objekata za životinje gde ključnu ulogu igraju neispravne električne instalacije, dotrajale grijalice, oštećeni kablovi i slično. Neispravno odlaganje žara i pepela koji nije ugašen takođe mogu da izazovu požar.
Osim toga, u ekonomskim objektima se često izvode različiti radovi kao što je, na primer, krunjenje kukuruza, varenje, brušenje i slično. Zato je radove potrebno izvoditi uz maksimalan oprez kako ne bi došlo do požara izazvanog iskrenjem mašina i alata.
Požare ne možemo u potpunosti da sprečimo, ali možemo da uradimo niz radnji za umanjivanje rizika od njihovog nastanka.
Uz spomenuto održavanje dimnjaka, izuzetno je bitno održavanje ispravnosti ekonomskih i poljoprivrednih mašina, pogotovo električnih instalacija na njima.
Ekonomski objekti često služe kao skladišta materijala koji je zapaljiv (pesticidi, đubriva, drvo, plastika, boje, lakovi). Redovno čišćenje i uklanjanje nepotrebnih materijala smanjuje požarno opterećenje objekta.
Održavanje okućnice i neposredne blizine svih objekata očišćenima od suve trave, niskog raslinja i nagomilanih predmeta, pretežno drva, takođe sprečava širenje požara na objekat.
Stiže nam i vreme rezidbe vinograda, voćnjaka, čišćenje poljoprivrednih površina. Nemojte spaljivati biljni otpad nego ga kompostirajte. Ako je reč o ostacima vinove loze ili grančica voćaka za koje smatrate da su zaraženi, spalite ih na bezbedan način, daleko od objekata i predmeta koji mogu da se lako zapale.
Ugradnja detektora dima i požara na ekonomske objekte i u kućanstva, kao i nabavka aparata za gašenje početnih požara, može da spreči širenje i katastrofu.
U slučaju da dođe do požara, bilo na objektu ili na otvorenom prostoru, bitna je što ranija dojava vatrogascima. Ona mora sadržavati informacije o tačnoj lokaciji, opis događaja, opis objekta, informacije o ugroženim osobama, objektima ili životinjama. U HVZ kažu da je važno ostati na telefonskoj liniji ako vas dežurni vatrogasac traži dodatne informacije.
Gašenje požara možete započeti sami, ako ne ugrožavate svoju i tuđu bezbednost. Gasite ih aparatima za početno gašenje (u slučaju požara klase A – papir, drvo, slama ili početnih požara klase B) ili vodom (u slučaju požara klase A – papir, drvo, slama).
Kad vatrogasci dođu na mesto intervencije, dajte im sve informacije koje traže. Ne radite nepotrebnu gužvu radi fotografisanja ili posmatranja intervencije.
Tagovi
Autorka