Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Startovanje traktora
  • 11.01.2024. 16:30

Šta uraditi kada traktor neće da upali na niskim temperaturama?

Spori ili brži anlaser? Koristiti start sprej ili ne? Ispravnost grejača, akumulatora, sve je to bitno prilikom startovanja traktora na niskim temperaturama.

Foto: Milorad Simić
  • 2.468
  • 404
  • 0

Poslednjih dana su se zaređali "minusi", a dosta je poljoprivrednika koji i na toj temperaturi moraju da upregnu svoje traktore. Mnogima oni neće da upale na niskim temperaturama, neki uz veliku muku i uspeju u tome, dok ima i onih koji se po društvenim mrežama hvale snimcima kako njihov ljubimac "pali na zub". Uglavnom su komentari podeljeni, pa evo nekoliko saveta kako bi se traktor lakše startovao tokom zimskih dana.

Ispravan motor je preduslov za startovanje traktora po takvim uslovima, a pored toga bitan je i ispravan akumulator, kao i anlaser. Mnogi traktori imaju spori anlaser, pa ukoliko je u njemu problem, može da se zameni sa bržim, kojima je rok trajanja kraći, ali u zimskim mesecima se njegove karakteristike primete, pa se investicija u takav i isplati.

Proveriti grejače

Takođe, i ispravan grejač je bitan ukoliko želite da vaš traktor zimi lakše upali. Kod nas su dosta zastupljeni IMT traktori bez grejača, pa sa "hladnim startom" nekada teže upale. Zbog toga je bitno ugraditi grejač, ili ukoliko on već postoji, potrebno je proveriti njegovu ispravnost.

Kako da pripremite traktor za "zimski san"?

Na nekim starijim, kao što su Belarus traktori i slični, postoji u kabini ručica kojom se zatvara klapna na usisnoj grani, pa se sprečavanjem dotoka vazduha obogaćuje smeša u motoru. To se i primeti po crnom dimu iz izduvne cevi, ali to definitivno kod takvih traktora pomaže pri paljenju. Nakon startovanja, ručica se pušta, pomoću opruge se vraća u prvobitni položaj gde opet otvara usisnu granu.

Mnogo je i komentara i polemike vezano za start sprej. On je baziran na eteru i mešavini butana i propana i pruža pomoć pri startovanju motora na niskim temperaturama, bilo da je dizel ili benzinski u pitanju. Jedni ga prskaju i koriste kao da je neophodan, dok drugi zaziru od toga i ni po koju cenu ga ne koriste, ali i sa opravdanim strahom. Kod traktora može da se koristi tako što se prsne nekoliko puta na usisnu granu, tako obogaćuje smešu, ali od prekomerne upotrebe može da dođe do kvarova, pa čak i do pucanja radilice. 

Start sprej koristiti samo u slučaju nužde (Foto: Depositphoto/gv11ng)

Za korišćenje start spreja treba pratiti upustva, pre upotrebe ga promućkati, a kod dizel motora sa grejačima ne čekati da se grejači zagreju.

Treba proveriti i antifriz, i ako je potrebno zameniti, jer tokom korišćenja, aditivi u njemu vremenom gube svoja svojstva.

Skratiti stresan period za motor

Velika greška koju mnogi prave jeste da posle startovanja motora, ostave traktor da radi u leru - da bi se "zagrejao motor". 

Cilindar je kružnog poprečnog preseka, a površina klipa je blago elipsoidnog oblika (nije savršeni krug). Klip je tako konstruisan da se usled visokih temperatura i njegove deformacije, blago raširi u smeru upravnom na osovinicu, da bi dobro "nalegao" u cilindar kako bi i prstenovi u potpunosti mogli da obavljaju svoju funkciju. Zbog toga je za motor najstresniji taj period, dok se ne postigne radna temperatura, a nju će brže postići ukoliko je u pokretu. Dok traktor stoji, dostizanje radne temperature se odlaže i u tom periodu će biti podmazivan hladnim uljem.

Zbog toga je bitno da se prilikom startovanja motora, traktor koristi kako bi ga i redovno, u toplijim danima koristili. Startuje se i odmah možete da krenete, ali je takođe bitno i da se ne ide u krajnost, pa ga ne treba ni previše forsirati dok se ne zagreje.


Tagovi

Paljenje traktora zimi Ispravan akumulator Start sprej Grejač Anlaser ba traktoru


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!