Pretraživanje tekstova
Na evropskom tržištu cene kukuruza i pšenice su ostale skoro nepromenjene, a rasle su za uljarice u Evropi i SAD-u.
Ove sedmice je na evropskom tržištu samo uljana repica zadržala rast, dok su cene pšenice i kukuruza zabeležile blage promene.
Cena pšenice za decembarske ugovore na pariškom Matif-u je u petak u 13 h iznosila 233,25 evra/t, što je skoro isto u odnosu na prošlu sedmicu u ovom terminu kada je koštala 233,50 evra/t.
Cena pšenice na pariškoj EuroNext burzi:
Cena kukuruza je blago pala na 200 evra/t, a ovako izgledaju kretanja na pariškoj berzi:
Najveći rast je imala uljana repica i za tonu u februarskom ugovoru je trebalo izdvojiti 437,50 evra.
Na čikaškom CBoT-u je cena pšenice imala blagi rast, nakon pada na početku sedmice. Dostigla je cenu od 195,62 evra/t. Zabeležen je pad za kukuruz koji je koštao 174,19 evra/t, dok je porasla cena soje na 451,08 evra/t.
Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište
Rastu cene soje na američkom tržištu doprineo je povećan izvoz u Kinu. Očekuje se da će SAD izvesti rekordnu količinu od 105 miliona tona u Kinu, koja je za 15 odsto veća na godišnjem nivou. Istovremeno je porastao indijski uvoz jestivih ulja za 17 odsto u sezoni koja je završena 31. oktobra i iznosio je 16,6 miliona tona.
Cena soje na čikaškoj CME berzi:
Evropska unija je smanjila prognozu za izvoz hlebne pšenice u sezoni 2023/24. Od početka sezone do kraja oktobra izvezeno je 9,6 miliona tona ove žitarice što predstavlja pad od 24 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Sedmični izvoz se zadržao na 530.000 tona i ako se nastavi u istom tempu to znači da će do kraja sezone biti izveženo 27,5 mil. t. To je mnogo manje od planiranih 37,5 mil. t. Izvoz je opterećen konkurencijom iz Crnog mora, najviše iz Rusije. Povećane su zalihe.
Da li će rat na Bliskom istoku uticati na cenu žitarica i uljarica?
Kada je u pitanju kukuruz, dominira izvoz iz Brazila. U EU uvoz ove žitarice je manji za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Tagovi
Žitarice i uljarice Tržište Cene žitarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena uljane repice Cena soje
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
pre 1 nedelju
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.