Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabor bačijara
  • 20.05.2016. 16:30

Stamnička bačijada - ponos mlavskog kraja

Nedaleko od puta Petrovac na Mlavi - Žagubica nalazi se selo Stamnica u kojem se tradicionalno održava Sabor bačijara Srbije.

  • 2.329
  • 528
  • 0

Mesne zajednice Stamnica i Stamnička Reka u subotu, 21. maja 2016. godine, na bačiji "Izvor", organizuju tradicionalnu jedanaestu po redu manifestaciju "Sabor bačijara Srbije".

Suorganizatori ove manifestacije su Agrarni fond za razvoj poljoprivrede opštine Petrovac na Mlavi, Turistička organizacija i Kulturno prosvetni centar opštine Petrovac na Mlavi, a generalni pokrovitelj je opština Petrovac na Mlavi. Sabor bačijara biće otvoren svečanim programom u subotu 21. maja od 9 časova.

Sabor kao podrška razvoju ovčarstva

Organizovanje ovakve manifestacije ima za cilj da promoviše razvoj ovčarstva u opštini Petrovac na Mlavi, da motiviše mlade ljude da se bave uzgojem ovaca. Nekada je ovčarstvo u opštini Petrovac na Mlavi bilo veoma zastupljeno. Ovom manifestacijom želi se doprineti očuvanju tradicije predaka koji su u maju mesecu stoku, najviše ovce, izvodili na mesta koja su poznata pod imenom "bačije". U Stamnici sa velikim entuzijazmom se svake godine organizuje sabor bačijara i okuplja veliki broj gostiju iz Srbije i inostranstva.

Na saboru se izlažu kolekcije ovaca

Na izložbenom prostoru gde se održava Sabor bačijara biće prikazano 30-tak kolekcija ovaca koje će ocenjivati stručna komisija iz oblasti stočarstva. Ove godine učešće je uzelo dvadesetak bačijara sa oko 150 ovaca. Ovčari koji izlažu, međusobno razmenjuju iskustva i znanja iz ove oblasti. Sa pravom se može reći da je Sabor bačijara trenutno jedina manifestacija na kojoj mogu ovčari ovog kraja da izlažu njihova grla.

Takmičenje u muži ovaca i prateći sadržaji

I ove godine kao i prethodnih, održaće se takmičenje u muži ovaca kao i brojna sportska takmičenja koja su karakteristična za čobane. Od pratećih sadržaja predviđene su: izložbe domaće radinosti i gastronomskih specijaliteta mlavskog kraja, kao i bogat kulturno-umetnički program.

Foto:bigstockphotos.com;Dundanim


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Stamnica Sabor bačijara Bačija Petrovac na Mlavi Ovčarstvo Čoban


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi