Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voda
  • 17.09.2023. 16:30

Stanje u rekama Srbije - od lošeg do borbe protiv izgradnje mini hidroelektrane

Meštani sela Dadinca uspeli su višemesečnim barikadama da spreče protivzakonitu izgradnju treće minihidrocentrale na Rupskoj reci i sačuvaju vodu koja im je neophodna za život. Kakvo je stanje u ostalima?

Foto: Valerija Čolović (ilustracija)
  • 47
  • 20
  • 0

Po podacima Agencije za zaštitu životne sredine, utvrđeno je najlošije stanje u rekama i kanalima u Vojvodini. U većinu reka u Srbiji se izlivaju komunalne i industrijske otpadne vode. Voda je najčistija u malim vodotocima brdsko-planinskih oblasti u istočnoj, jugoistočnoj i zapadnoj Srbiji, a najčistije reke ugrožene su mini-hidroelektranama, prenosi RTS.

Meštani sela Dadinca uspeli su višemesečnim barikadama da spreče protivzakonitu izgradnju treće minihidrocentrale na Rupskoj reci i sačuvaju vodu koja im je neophodna za život.

Borba za spas Rupske reke urodila plodom

Podsetimo, kada je izostala reakcija institucija, građani nisu imali drugu opciju nego da brane reku svojim telima. To se i desilo 14. decembra 2022. godine, kada su meštani sprečili mašine da započnu radove i otpočeli danonoćno dežuranje do poništenja dozvole.

Izmeniti i propise

Izmenjeni su Zakon o zaštiti prirode i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i načelno je zabranjena gradnja u zaštićenim područjima, osim ako se ne proceni da je to u javnom interesu.

Zagađena reka u Pčinjskom okrugu (foto: G. Nastić)

"Neophodno je da se izmene propisi vezani za zakon o proceni uticaja na životnu sredinu, strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu na način da svi projekti na našim rekama zahtevaju procenu uticaja koja bi nam onda rekla da i je dara veća nego mera i da li vredi graditi takve projekte", navodi za Javni servis Žaklina Živković iz inicijative "Pravo na vodu“.

Po istraživanju koje je sprovela Organizacija za političku ekologiju Polekol 97,8 odsto stanovništva smatra da treba zaštititi vodu ustavno i zakonski kao javno dobro i pijaću vodu kao ljudsko pravo. Pored toga 62 odsto ispitanika misli da Srbija neadekvatno štiti svoje vodne resurse.


Tagovi

Voda Prirodni resurs Pravo na vodu Žaklina Živković Mini hidroelektrane Rupka reka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...