Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekologija
  • 08.06.2022. 13:30

Stanje životne sredine u Srbiji - žalosno, opisalo 99 odsto građana

Iz odgovora koje smo dobili jasno se uočava da građani i građanke u Srbiji realno sagledavaju trenutno stanje životne sredine u našoj zemlji, kao i da imaju viziju kako bi ona zaista trebalo da izgleda, kažu Mladi istraživači Srbije.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 81
  • 89
  • 0

Oko 99 odsto ispitanika u Srbiji upotrebilo je reči "žalosno", "očajno", "poražavajuće", "jezivo" i "zabrinjavajuće" da opiše stanje životne sredine u zemlji, pokazala je anketa "Otvori zelena vrata koja je tvoja ključna reč", prenosi Beta.

Organizacije Mladi istraživači Srbije, Beogradska otvorena škola i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, koje su sprovele anketu finansiranu od EU, najavile su da će rezultate predstaviti radnoj grupi za izradu nacionalne strategije za zaštitu životne sredine.

"Građansko društvo igra ključnu ulogu u ovome"

Programski menadžer za civilno društvo i ljudska prava delegacije EU u Srbiji Ekmel Čirzmečioglu tom prilikom je rekao da EU pokušava da kroz svoje programe poveća kapacitete organizacija civilnog društva, finansirajući organizacije i neformalne grupe i uspostavi bolje poverenje izmedju civilnog društva i državnih autoriteta. 

"U svakom demokratskom društvu krucijalno je da je moguće da čujemo šta misle građani. Građansko društvo igra ključnu ulogu u ovome, ono dozvoljava građanima da istupe i izveste o svojim brigama i prioritetima i obezbeđuje da mehanizam za donošenje odluka ove brige uzmu u obzir na državnom i lokalnom nivou", rekao je Čirzmečioglu.

Anketu je u datom periodu popunilo blizu 600 ispitanika iz cele Srbije.

"Iz odgovora koje smo dobili jasno se uočava da građani i građanke u Srbiji realno sagledavaju trenutno stanje životne sredine u našoj zemlji, kao i da imaju viziju kako bi ona zaista trebalo da izgleda, i koje su to eventualne mere koje bi se mogle sprovesti da se dođe do tog željenog stanja", istaknuto je na sajtu Mladi istraživači Srbije.


Tagovi

Životna sredina Ekmel Čirmečioglu Stanje Ekologija Mladi istraživači Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...