Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sremski Karlovci
  • 06.02.2018. 14:15

Staromodni kvalitet rakije i vina

Dva prijatelja iz Sremskih Karlovaca su od početnih 300 litara rakije i vina godišnje , dostigli 10.000 litara.

  • 511
  • 24
  • 0

Mirko Veselinović je dugogodišnji proizvođač vina rakije iz Sremskih Karlovaca. Kaže da se u ovu proizvodnju jednostavno - zaljubio. Njegovi roditelji su imali vinograd i tako je sve počelo.

"Pravili smo malo rakijice, malo vina za naše potrebe i za prijatelje. Svoj prvi kazan rakije kruške sam ispekao 1993. godine. Sa prijateljem Mariom Benišekom sam nastavio proizvodnju", priča Mirko.

Proizvodnja bez dodavanja aroma

U to vreme u okolini Novog Sada nije bilo kvalitetne ponude domaće rakije i vina. Tako su od početnih 300 litara, stigli na 10.000 litara rakije i vina godišnje. Zajedno obrađuju četiri hektara vinograda u Kalovcima, a voće kupuju od prijatelja iz okoline. Imaju nameru da naprave zasad dunje ove godine.

"Rakija se proizvodi bez dodavanja aroma. Najbitniji je prepek rakije, a aroma zavisi od godine do godine. Uvek smo dobijali zlatne ili srebne medalje. To je najosnovniji, najstaromodniji kvalitet, kojim se mi ponosimo", priča Mirko.

Favoriti u sortimentu

Dodaje da je jedna od najtežih stvari odabir sorti za sadnju, kao i samog zemljišta. Menjaju se trendovi, posebno u vinogradarstvu, a njih je važno pratiti.

"Rizling je karlovačka priča i već smo poznati po tome. Od rakija, na primer kod kruške, koristimo kaluđerku, isključivo", otkriva Veselinović.

Koliko je važna ambalaža u proizvodnji, kao i koja je ponuda ovih proizvođača, saznajte u videu.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Mirko Veselinović Mario Benišek Vino Rakija Sremski Karlovci


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u