Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pančevo
  • 18.07.2018. 08:00

Stečajni postupak za "Azotaru" - radnici štrajkuju

Nakon sastanka s predstavnicima menadžmenta "Azotare" i sa radnicima, generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović saopštio je da će stečajni postupak za to preduzeće biti pokrenut posle 15. avgusta. Ta vest je zatekla radnike, nakon čega je njih 500 počelo štrajk u krugu fabrike.

Foto: Novosti.rs / A.Stanković
  • 726
  • 36
  • 0

HIP "Azotara", u Pančevu, jedna od najvećih fabrika azotnih đubriva i jedinjenja u regionu, odlazi u stečaj. To je tokom prošle sedmice, kako prenosi N1, saopštio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a razlog je prezaduženost fabrike. Ministar je najavio da će nakon stečajnog postupka, fabrika biti ponuđena na prodaju, a kome i kako još nije poznato. Dugovi pančevačke "Azotare" su se godinama gomilali i u ovom trenutku iznose gotovo 200 miliona evra, što je dvostruko više od vrednosti imovine, koja je procenjena na oko 100 miliona evra. Treba dodati da 90% dugovanja ta fabrika ima prema JP "Srbijagas".

Otpreminina 200 evra po godini staža

Generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović je rekao da je korisna situacija to što je "Azotara" u procesu privatizacije, a plan je da u narednih mesec dana bude sproveden socijalni program i predložena otpremnina od 200 evra po godini radnog staža, pri čemu će 100 evra nadoknaditi "Azotara" uz pomoć "Srbijagasa". On je naglasio da ne može da se razgovara sa strateskim partnerima, zbog dugovanja od 110 miliona evra, a dug je 220 miliona evra, dok je sa računa "Srbijagasa", za poslednjih 10 godina, ukupno potrošeno 450 miliona evra. Dušan Bajatović je dodao da Vlada Srbije po pritiscima MMF-a neće dozvoliti da to plaća, rekavši da stečajni postupak neće početi pre 15. avgusta.

Radnici: Sramota da se ovakva firma zaustavi

U ponedeljak je u krugu fabrike 500 radnika počelo štrajk. Oni tvrde da ih je vest o stečaju iznenadila, zato što je "Azotara" od početka poslovala dobro, pa su smatrali da je to dobar znak. Radnik Lazar Bogosavljev naglašava da je stečaj iznuđeno rešenje jer je svima jasno da je većinski preduzeća  "Srbijagas", dok 85-90% dugova a naša najveća dugovanja su za prirodni gas koji dobijamo od "Srbijagasa" i malo je neobično da vlasnik sam tera svoju firmu u stečaj i tu vlada mora da reaguje.

Spremni na dalje pregovore s Vladom

Bogosavljev napominje da Vlada može da uloži novac ili da otpiše deo tih dugovanja. Radnici za stanje okrivljuju isključivo rukovodstvo. Navodi da traže svu dokumentaciju od menadžmenta i sastanak sa direktorom. On je da se radnici neće tako lako odreći svojih radnih mesta. Lazar Bogosavljević je istakao da je sramota je da se takva firma zaustavi jer je Srbija poljoprivredna zemlja, a ta fabrika je jedini proizvođač amonijaka na Balkanu i od vojnog je značaja, zato što može i neke vrste eksploziva da proizvodi. Predstavnici sindikata pančevačke "Azotate" su nedavno otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću, a učestvovali su i na radnoj grupi sa predstavnicima Vlade, izneli svoje zahteve i sada od vlasti očekuju odgovore.


Izvori

N1 Srbija


Tagovi

Azotara Stečaj Štrajk Dušan Bajatović Srbijagas Radnici


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.