Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stenica
  • 23.05.2022. 10:00

Stenice napadaju zasade, kako ih se rešiti?

Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve koje sisaju sokove iz svih nadzemnih delova biljaka.

Foto: Depositphotoss/Oleksandr_UA
  • 202
  • 37
  • 0

Pregledom poljoprivrednih useva i zasada, uočeno je prisustvo braon mramoraste i zelene ili povrtne stenice. Trenutno se prisustvo navedenih stenica registruje u zasadima breskve, nektarine, trešnje, leske, soje, krompira, pšenice i drugih kultura, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

U toku je migracija ovih šteočina sa dreveća i spontane flore u poljoprivredne useve i zasade.

Uzrokuju gubitak kvaliteta plodova

Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve koje sisaju sokove iz svih nadzemnih delova biljaka. Uvek više preferiraju ishranu na plodovima. Na napadutim plodovima dolazi do diskoloracije pokožice, stvaranja nekrotičnih tačaka i udubljenja, pogoršanja ukusa, što sve utiče na gubitak njihovog kvaliteta i tržišne vrednosti.

Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve koje sisaju sokove (foto: PIS Srbija)

Trenutno su najugroženiji zasadi bresaka, nektarina, leske i trešanja. U ovim zasadima ukoliko se pregledom uoči prisustvo stenica preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida na bazi aktivne materije deltametrin u koncentraciji 0,05 procenata.

Smrdljivi martin uništava sve - teško ga je suzbiti, preventiva je ključna

Kako smo ranije pisali, tretman treba sprovesti dok ih ima malo i kada još nisu polegle jaja. Moguće je delovati i kada ih polože, ali je efikasnost manja. Tada se rade tretmani koji deluju i na jaja i na larve. Larve su osetljivije u odnosu na već razvijene stenice.

Prilikom primene pesticida obavezno se treba pridržavati uputstva za upotrebu. U zasadima koji se nalaze u fazama zrenja poput trešanja, posebnu pažnju treba obratiti na karencu, a to je vreme koje je neophodno da prođe od poslednje primene pesticida do berbe. Karenca za navedene insekticide u zasadima bresaka i trešanja iznosi 14 dana.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Povrtana stenica Zelena stenica Braon mramorasta stenica Prognozno-izveštajna služba Suzbijanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...