Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnika sterilnih insekata
  • 01.03.2020. 15:00

Sterilni mužjaci štetnih insekata zameniće insekticide?

Tehnika sterilnih insekata radi na principu gama i X zračenja, uključuje masovni uzgoj i sterilizaciju ciljanih jedinki, a potom sistematsko puštanje sterilnih mužjaka na određena područja gde se pare s divljim ženkama.

Foto: WikimediaCommons/Judgefloro
  • 141
  • 5
  • 0

Niski troškovi i efektivnost glavni su razlozi upotrebe hemijskih sredstava u suzbijanju štetočina. S druge strane, nauka, regulatorna tela i mediji sve češće ističu nedostatke njihovog korištenja, a zbog porasta ekološke proizvodnje i širenja svesti o negativnom uticaju na životnu sredinu. Najnovija otkrića ukazuju na kolateralne štete koje pesticidi i ostala hemijska sredstva uzrokuju na biljkama, insektima i okolinu uopšteno. 

Soda bikarbona uspešno uklanja i do 96 odsto pesticida s jabuka?

Podstaknut svim navedenim problemima, Glen Slejd, osnivač kompanije BigSIS koja se bavi kontrolom štetočina, istražio je već duže vremena korišćenu metodu koja bi mogla bi biti alternativa insekticidima. Metoda uključuje korišćenje samih insekata, odnosno sterilizovanih mužjaka, piše agfundernews.

Tehnika sterilnih insekata

Glen je metodu nazvao Tehnika sterilnih insekata (SIT), a smatra se jednom od ekološki najprihvatljivijih za suzbijanje štetočina. Radi na principu gama i X zračenja, uključuje masovni uzgoj i sterilizaciju ciljanih jedinki, a potom sistematsko puštanje sterilnih mužjaka na određena područja gde se pare s divljim ženkama. Budući da su mužjaci sterilni, ženke ostaju neoplođene, odnosno nema potomstva. 

Insekti kao korisni organizmi

Međunarodna konvencija o zaštiti bilja kategorizovala je sterilne insekte kao korisne organizme. SIT se razlikuje od klasične biološke kontrole koja uključuje uvođenje stranih sredstava na nekoliko načina. Sterilni insekti se ne razmnožavaju. Zaustavljanje reproduktivnog ciklusa štetočina, koje se još naziva i autocidno suzbijanje, po definiciji je specifično za vrste. I najvažnije, SIT ne unosi strane, invazivne vrste u ekosistem, stoji u izveštaju IAEA

Prednosti korišćenja SIT-a

Metoda prvi put počela je da se koristi u SAD, primenjuje se već skoro 60 godina, a glavna tri cilja su; suzbijanje, iskorenjivanje i sprečavanje štetnih insekata. 

Integrisan s drugim metodama suzbijanja, SIT je bio uspešan u kontroli brojnih štetočina najistaknutijih vrsta, uključujući voćne muve (mediteranska, meksička, orijentalna), muvu cece, moljce i komarce. U nekoliko zemalja u kojima se tehnologija primenjuje, studije ekonomskih procena pokazale su vrlo visok povraćaj ulaganja.

Ove korisne insekte čuvajte u vašoj bašti

Prednosti korišćenja ove tehnologije uključuju značajno smanjenje gubitaka u uzgoju useva, ali i stoke, zaštiti hortikulture i stočarske industrije sprečavanjem unošenja štetnih materija, osiguravanje uslova za izvoz robe na tržišta visoke vrednosti bez karantinskih ograničenja, zaštita i stvaranje radnih mesta, značajno smanjenje troškova proizvodnje i zdravlja ljudi i kao najbitnijeg učesnika, ali i ono čemu danas svi težimo - zaštiti životne sredine.  


Tagovi

Sterilni mužjaci Insekti Insekticidi Zračenja Štetočine Suzbijanje Iskorenjivanje Sprečavanje Zaštita životne sredine i ljudi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao